Kalousek varuje: Naše svoboda skončí. Volby nebudou o pravici a levici, ale o demokracii

20.08.2013 9:02

Hospodářské noviny poskytly ve svém velkém interview prostor Miroslavu Kalouskovi k obšírnému vysvětlování, proč je jeho TOP 09 posledním obráncem naší demokracie. Kalousek varoval, že svoboda není nic samozřejmého, byť si to myslíme, protože nám v roce 1989 spadla do klína. Nyní prý opět míříme do stavu, kdy budeme mít vládu a Parlament, ale ty budou pouze onucí prezidenta Zemana.

Kalousek varuje: Naše svoboda skončí. Volby nebudou o pravici a levici, ale o demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„V těchto volbách nepůjde pouze o levicové nebo pravicové směřování, ale o samotný systém parlamentní demokracie, o svobodu samu,“ myslí si Kalousek. I v rámci Evropské unie, na kterou řada lidí spoléhá, podle něj může vzniknout velmi autokratický systém. Pro příklad se prý lze podívat do Maďarska. „Okolí pana prezidenta se však dívá ještě dále na východ,“ varuje první místopředseda TOP 09. Učinil tak v rozhovoru pro Hospodářské noviny, deník ovládaný miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Spousta lidí si to podle Kalouska uvědomuje, ale i on prý cítí, že značná část veřejnosti volá po vládě silné ruky. „Ale všechny tyto alternativy mají ve svém důsledku jedno jediné - omezení lidských svobod. Nebude se hrát o nic menšího než o svobodu,“ varuje.

Autokratické systémy podle něj vždy posouvají systém správy země. Důsledkem je však omezení lidských práv. „Já jsem žil většinu života v totalitě,“ připomíná Kalousek. „I za komunistů byl Parlament, byla vláda, ale o všem se rozhodovalo na Ústředním výboru KSČ,“ vzpomíná. Nyní nás prý nejspíš čeká něco podobného. „Budeme mít sněmovnu, ovšem bude to poslušná onuce pana prezidenta,“ obává se Kalousek. A stejné to prý bude i s vládou.

Na dotaz, zda tato „svoboda“ není pro voliče, zmítané problémy života, příliš abstraktním pojmem, ovšem Kalousek vyjádřil nesouhlas. „Tento termín je velice konkrétní. V roce 1989 nám něco spadlo do klína a dvacet tři let jsme si lehkomyslně mysleli, že je to samozřejmost, že se o to nemusí pečovat,“ připomněl bývalý ministr financí. Nyní si prý někteří lidé začínají uvědomovat, že tato svoboda není až tak samozřejmou.

Jeho TOP 09 chce tomuto nebezpečí čelit tím, že se na něm nebude žádným způsobem podílet. „Je zcela zřejmé, že Zemanem ovládaná levice - komunisté, sociální demokraté a SPOZ - ti nemohou být naším koaličním partnerem,“ ujišťuje.

Nevěří, že by takovým partnerem mohla být ČSSD, pokud by se vymanila z vlivu prezidenta Zemana. „Zápas už proběhl a je zřejmé, kdo je lídrem sociální demokracie,“ prohlašuje.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…