Kalousek vynadal vládě, že ustoupila lidem v cenách benzínu. Lidé prý sice zchudnou, ale za dva roky zase bude lépe

09.04.2022 10:27

Exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vynadal vládě Petra Fialy (ODS), že se rozhodla snížit spotřební daň u paliv o korunu a padesát halířů k tomu. Fialova vláda prý tak dlouho a podle Kalouska správně říkala, že něco takového neudělá, až to nakonec udělala. Kalousek varuje, že teď kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu zchudneme všichni, ale za nějaké dva až tři roky bychom se prý zase mohli mít lépe. Mezitím musí vláda pomáhat těm nejchudším.

Kalousek vynadal vládě, že ustoupila lidem v cenách benzínu. Lidé prý sice zchudnou, ale za dva roky zase bude lépe
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

V rozhovoru pro Český rozhlas Miroslav Kalousek prohlásil, že parametry rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard by mohly být zachovány, pokud se bude vláda chovat zodpovědně. K nárůstu státního dluhu by podle Kalouska nemuselo dojít ani v situaci, kdy Česko pomáhá asi 300 tisícům válečným uprchlíkům z Ukrajiny.  

„Já to vidím tak, že 100 tisíc uprchlíků nás přijde minimálně na 10 miliard ročně. Ale teď nevíme, kolik jich tady budeme mít. A samozřejmě, že rostoucí inflace a rostoucí ceny energií dostanou větší část lidí než dnes do bezvýchodné finanční situace, ve které jim musíme pomoci. Tady poprosím o pochopení. Samozřejmě zchudneme všichni. My bychom zchudli, i kdyby nebyla válka, a ta válka to samozřejmě zesiluje, ale pomoct se dá jen těm, kteří upadnou do opravdové chudoby. Opravdová chudoba je nedostatek jídla, oblečení, obutí, tepla, přístupu ke vzdělání a přístupu ke zdravotní péči. To je opravdová chudoba a takovým lidem musíme pomoct,“ zdůraznil exministr financí s tím, že stát opravdu nemá dost peněz na to, aby pomohl všem. Stát má jen tolik peněz, kolik mají jeho občané, kteří zchudnou. Tuto prostou pravdu bychom podle Kalouska měli mít vždy a všude na paměti

„Všichni ostatní zažijí snížení životního standardu. Ale snížení životního standardu nelze kompenzovat, protože není z čeho,“ dodal Kalousek.

Proto zkritizoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který v těchto dnech vypravuje, komu všemu by v těchto nelehkých časech přidal peníze. Pokud by to chtěl udělat z peněz, které vydělal, tak by to podle Kalouska bylo v pořádku. Jenže on to chce udělat z peněz daňových poplatníků a těchto peněz je k dispozici jen omezené množství.

„Teď jsem viděl nějakých nesmyslných 12 bodů Andreje Babiše. No tak prosím, jestli on je ochoten dát do toho půl bilionu ročně ze svého, tak ať to udělá, ale vláda ten půl bilion nemá, takže to udělat nemůže,“ zdůraznil Kalousek.

Babiš navrhuje např. přidat důchodcům 6 tisíc korun a Kalousek ihned navrhl, že by se dalo seniorům přidat i 10 tisíc, pokud by bylo z čeho. Ale ono není. A senioři navíc podle něj patří k méně ohroženým skupinám, protože jim pomůže zákonem daná výrazná valorizace penzí.

Omezené množství finančních prostředků občanů a tím i státu  je dáno mimo jiné snížením spotřební daně u pohonných hmot, ke kterému nakonec vláda Petra Fialy sáhla a které Kalousek ostře zkritizoval.

„Bude-li vláda dělat populistické kroky, viz spotřební daň pohonných hmot, tak to už do rozpočtové disciplíny nepatří. To nepomůže samozřejmě vůbec nikomu. 1,50 Kč je rozptyl na pumpách v jednom kraji. Ty trhy s pohonnými hmotami jsou natolik nervózní, že 1,50 Kč může být jednodenní cenová volatilita. To ten spotřebitel nepozná. To nikomu nepomůže. Navíc samozřejmě není jistota, že se ta koruna padesát celá promítne do snížení ceny. Zatímco pro státní rozpočet to znamená ztrátu jedné miliardy měsíčně, což nejsou malé peníze. A mě na tom nejvíc mrzí, že vláda měsíc velmi srozumitelně a velmi přesvědčivě argumentovala, proč nepůjde cestou plošných opatření. A měla v tom podporu všech odborníků, protože skutečně nelze jít cestou plošných opatření – a po měsíci této vysvětlovací kampaně, kdy už to vysvětlili úplně všem a všude, tak udělali plošné opatření. A ještě docela nesmyslné,“ kroutí hlavou Kalousek.

V obecné rovině však nevidí důvod k tomu, aby vypukly sociální nepokoje. „Objektivní důvod k sociálním bouřím tady nebude, protože vláda má dostatek prostředků, aby pomohla těm, kteří to potřebují,“ pravil Kalousek.

V závěru rozhovoru však divákům sdělil, že asi tak za 2 až 3 roky by se zase mohlo začít blýskat na lepší časy. Když si zachováme odvahu, lidskost a zdravý rozum, tak to překonáme a začneme zase bohatnout. Jen nesmíme začít panikařit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…