Kalouskova dvojka Ženíšek posílá Konvičku do Bohnic. Zeman dělá šaškárny, lidé jsou z něj už nešťastní. Doma mě učili, že s hloupostí se má bojovat, vzkazuje

04.09.2016 9:39

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v rozhovoru pro Svobodné fórum Pavla Šafra obsáhle popsal aktuální politickou situaci. Dal najevo, že nesouhlasí s politikou povinných kvót na přerozdělování uprchlíků, ale na druhé straně čtenářům připomíná, že Německo v čele s Angelou Merkelovou je náš blízký partner. Tvrdě zkritizoval prezidenta Zemana, republikána Donalda Trumpa, ale i Čínu.

Kalouskova dvojka Ženíšek posílá Konvičku do Bohnic. Zeman dělá šaškárny, lidé jsou z něj už nešťastní. Doma mě učili, že s hloupostí se má bojovat, vzkazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

„Samozřejmě že bylo nutné kritizovat kancléřčin postup v řešení migrační krize, já s ním taky nesouhlasím, zejména se systémem kvót,“ prohlásil v souvislosti s nedávnou návštěvou německé kancléřky v Praze.

„Ale pokud pominu tuto věc, tak si musíme uvědomit, že Německo, zvlášť po odchodu Velké Británie z EU, při vědomí toho, co často prezentuje třeba Itálie, jak vidí Evropu Francie atd., je náš přirozený partner. My potřebujeme partnera, se kterým budeme diskutovat. Navíc je to největší obchodní partner České republiky, takže bychom měli umět s Německem normálně komunikovat. Je to náš soused a Angela Merkelová, která pochází z východního Německa, je jedním z mála německých kancléřů, o kterých si troufnu tvrdit, že bude nahlížet na hrozby, které z ruské strany přicházejí, mnohdy velmi střízlivě. A nebude u ní platit to, co v dějinách vždycky bylo – že pokud jsou ohroženy státní zájmy, tak se velké země naopak mají tendenci spojit. Teď mám na mysli Německo a Rusko. A to si myslím, že v tomto případě nehrozí,“ pokračoval.

Když se podíval na protesty v ulicích, bylo mu líto, že si někdo dovolil srovnávat Angelu Merkelovou s Hitlerem. To je natolik mimo realitu, až je to tragické. Připomněl však také, že protesty proti kancléřce nebyly nijak rozsáhlé.  

Škoda je, že maše vláda nemluví jednotným hlasem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) říká jednu věc, ale vicepremiér Andrej Babiš (ANO) často vyslovuje něco úplně jiného. Je proto dobře, že alespoň v případě nedávné provokativní akce v Ostravě, kde probíhalo otevření diplomatického zastoupení neuznané povstalecké ukrajinské Doněcké republiky, rázně zareagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Varovné je, že na tuto provokaci zareagoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Zdá se tak, že mají podobné provokativní akce v Česku politické zastání.  

Ondráček bohužel není jediný. Šiřitelům ruské propagandy se bohužel v Česku daří. Ačkoli Ženíšek věřil, že má Česko jasno v tom, že chce patřit na Západ, zjistil, že se tu nachází řada lidí, kteří mají za to, že bychom měli stát uprostřed mezi Východem a Západem, nebo dokonce patřit k Východu.

„Myslím si, že při některých výrocích pana prezidenta by ještě před pěti šesti lety mnoho lidí šlo do ulic. Dnes už si z něho ti, kdo nesouhlasí, dělají spíše legraci. Jakási rezignace na to, že to můžu změnit. Stejně tak pamatuji, jaké bylo haló, když poprvé jel na konferenci na Rhodos. Média o tom psala, řada politiků ve sněmovně zkrátka chtěla prosadit nějaké usnesení, že je to špatně, nebo že to nekoresponduje se zahraniční politikou nebo směrem České republiky. Teď tam bude dokonce hlavním řečníkem, a v médiích jsem toho tolik nezaznamenal, je to další příklad toho, že se to stává jakousi normou, že ti, kteří s ním nesouhlasí nebo jsou nešťastní z toho, kdo je prezident, a že kazí dobré jméno České republiky, už to vnímají jako něco z jeho strany normálního. Já osobně jsem vychován, že nějakým špatným věcem, ať už je to agrese, hloupost nebo zlo v obecném slova smyslu, tak postačí vždycky k vítězství to, když ti, kdo by měli něco říct nebo mají něco říct, mlčí nebo nedělají nic,“ varoval místopředseda TOP 09.

Pozitivní je podle Ženíška to, že se 28 členských států EU shodlo na protiruských sankcích. Ukazuje to, že už Unie přestává věřit iluzi, že se stačí chovat slušně a začnou se chovat slušně i vaši partneři. Tak to bohužel často nebývá. Otázkou je, jak se změní vztahy USA a Ruska, pokud se prezidentem stane Donald Trump. To je podle Ženíška populista, jehož kroky je těžké předvídat.

„Je to typická známka toho, jak to vypadá, když se dostane určitý druh politiků, učebnicový příklad populisty, k moci. Takoví lidé říkají, že politická korektnost je něco špatného, a tak pojmenovávají věci tak, jak si doopravdy myslí, a lidi jim to ohromně žerou, s prominutím, a tleskají tomu. Setkávám se s názory, že politická korektnost musí pryč, jenže se zapomíná na to, že třeba diplomacie v zahraniční politice vznikla proto, aby obrušovala hrany politické korektnosti. Kdyby každý představitel státu řekl do éteru, co si o sousedovi myslí, tak bychom se asi divili, co se v tom světě bude dít,“ upozornil poslanec.

Podobným populistou je prý i Martin Konvička, který podle poslance patří do Bohnic. Má svým způsobem smůlu, že mu část voličů ubírá prezident Zeman svými výroky. O relativně malé množství radikálně smýšlejících voličů se přetahuje relativně velké množství politiků, kteří se navíc často sami znemožní. 

Celý rozhovor naleznete zde.

Ačkoli Ženíšek sám sebe nepočítá mezi příznivce amerických demokratů, připomněl, že právě Hillary Clintonová nabídla ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi restart vztahů a on její nabídky zneužil. Clintonová proto už ví, co může od Putina čekat, a podobnou chybu nezopakuje.  

Neměli bychom se ale dívat jen na Spojené státy a Rusko. Riziko pro bezpečný svět prý představuje i Čína. Ačkoli nic nemá proti byznysu, s čínským prezidentem prý Miloš Zeman v Česku sehrál šaškárnu, zatímco Angele Merkelové daroval Švejka. To je vlastně také šaškárna, pokud vezmeme v potaz, že je Německo naším největším obchodním partnerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…