Kalousku, bulvár to spočítal: To není navýšení penzí, to je almužna

31.03.2012 21:36

Deník Aha si dnes vzal na paškál téma, které se dotýká důchodců. Ekonomičtí ministři se totiž ve čtvrtek dohodli, že se valorizace důchodů o něco zpomalí, přesněji řečeno důchody v příštích třech letech porostou jen třetinovou rychlostí ve srovnání se současností.

Kalousku, bulvár to spočítal: To není navýšení penzí, to je almužna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Ekonomičtí ministři ve čtvrtek zveřejnili „hrubý nástřel“ úsporných opatření vlády, v nichž se také dohodli na návrhu změny způsobu valorizace důchodů. Penze totiž v příštích třech letech porostou jen třetinovou rychlostí ve srovnání se současností.

Konkrétně jde o to, že valorizace důchodů by měly vycházet z 1/3 přírůstku mezd, což zůstává na současné úrovni, ale dále jen z 1/3 výše inflace cen zboží a služeb, což znamená snížení dynamiky valorizace o 2/3 z tohoto nejdůležitějšího segmentu.

„Bezcitné koaliční rozhodnutí povede k dalšímu rozevírání sociálních nůžek a k chudnutí široké skupiny starobních důchodců,“ bil již na poplach předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

A není sám. Kromě zákonodárců z ČSSD a také z KSČM pak třeba běsní i Rada seniorů. Ta poukazuje na to, že v současnosti je průměrný důchod kolem 10 500 korun, ale ten bere jen třetina důchodců. Ostatní po zaplacení nájmu a účtů za léky údajně nemají co jíst. Právě proto Rada seniorů vyzvala na 30. května k demonstraci. Hlavní důvod? Právě ono zmiňované pomalé zvyšování penzí.

Za 64 korun 13 vajec

Rozhodnutí ministra financí Miroslava Kalouska, které ale prozatím není ještě zcela uvařené, neboť ekonomičí ministři se ještě jednou k tématu sejdou, se zaobírá i bulvární deník Aha. „Pokud návrh posvětí vláda a poslanci, důchody od příštího roku vzrostou o třetinu inflace a třetinu růstu mezd v Česku. Jenže…,“burcuje Aha!.

Dále rozabírá to, co vlastně konkrétně Kalouskův návrh znamená. Podle výpočtů Aha se totiž prý mohou zubožení senioři těšit jen na zhruba procentní přídavek, tedy několik desítek korun měsíčně navíc. A to jim – vzhledem k tomu, že se chystá další zvyšování DPH – sotva pomůže.

Aha pak připojil tabulku, v níž je konkrétně vidět, jak které důchody dostanou peníze navíc. Tak třeba důchodci s penzí ve výši 5 000 korun budou mít v roce 2013 5064 korun, tedy o 64 korun navíc. Za to si pak podle Aha nadto koupí jen 13 vajec. Dvě malá balení paralenu navíc si koupí pak ten senior, jenž nyní pobírá důchod ve výši 5 500 korun. Navýší si totiž částku o 68 korun.

Nad sto korun se pak valorizace vyšplhá až u penze s výší 9 500 korun. Navíc si totiž tento penzista přilepší o 102 korun, za což si může zaplatit jeden den pobytu v nemocnici. Jedno kilo šunkového salámu si pak bude moci za 102 jorun navíc koupit senior s důchodem11 500 korun. Důchod ve výši 12 tisíc korun bude navýšen pak o 124 korun, za což si důchodce bude moci nakoupit třeba dvě kila kuřecího masa.

Tabulka pak končí sdělením, že penzista s důchodem 15 tisíc si ale přilepší o 150 korun a za to si pak zaplatí pět návštěv u lékaře.

Aha k tabulce připojilo i informaci, že částky jsou založeny na předpokládané inflaci a růstu mezd za rok 2012. „Počítá se také se stejným zvýšením základní výměry jako v loňském roce,“ dodal deník.

Důchodkyně: Ještě že nejsem nemocná

K tématu Aha připojil i další článeček, kde popisuje, kterak si devětašedesátiletá důchodkyně Jana Herzogová z Plzně s penzí 8299 korun zvedne svou životní úroveň jen o 90 korun. „Na jídlo mi zbudou necelé tři tisíce korun. Kde ale máte drogerii, nějaké běžné opravy nebo nejnutnější oblečení?“ táže se paní Herzogová. Svěřila se také, že kupuje jen základní potraviny – rýži, luštěniny, brambory a těstoviny. Vaří dvakrát do týdne a to na několik dní dopředu.

„Nedokážu si představit, že bych byla nemocná a musela bych užívat nějaké léky. To už bych finančně nezvládla,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…