Kalousku, já ty miliardy neškrtnu. Dobeš brání své školství

21.03.2012 7:18

Nelze jen škrtat! Nejde o výkřik levicové opozice či odborů, ale o jasný vzkaz ministra školství Josefa Dobeše (VV) ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Dobeš totiž rezolutně odmítá škrtnout až čtyři a půl miliardy ze svého resortu. Musel by sáhnout na platy učitelům a k tomu se nechystá. Když bude vláda na škrtech ve školství trvat, bude si muset najít jiné partnery. Z VV je prý nepodpoří nikdo.

Kalousku, já ty miliardy neškrtnu. Dobeš brání své školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš (VV) několikrát zopakoval, že další úspory ve výši čtyři a půl miliardy korun, které po něm požaduje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), považuje za nepřijatelné. Suma čtyři a půl miliardy je podle jeho názoru daleko za hranou možného, aby tento požadavek splnil, musel by sáhnout na platy učitelů a to rezolutně odmítá. Zdůraznil to v rozhovoru pro dnešní Právo. Zdroje lze podle něj najít např. ve Všeobecné pokladní správě.

Rozpočtová odpovědnost a nic víc

„Nebudu dělat nic na protest. Budu hájit učitele. Čekám, že nám partneři řeknou, že peníze ve všeobecné správě jsou důležitější než platy učitelů, že jsou připraveni změnit programové prohlášení a jako jediný bod tam má být fiskální odpovědnost. Pokud by se takto změnilo, musí se hledat ministři pro toto prohlášení,“ zdůraznil Dobeš.

Podle ministra loni zbylo ve Všeobecné pokladní správě dvacet miliard korun a dá se předpokládat, že obdobná suma zbude i letos a šéf školství ji doporučuje využít. Škrtům na platech učitelů chce zabránit stůj co stůj, ale odmítá jasně říci, zda by rezignoval na svou funkci, kdyby Kalousek na škrtech trval. Dobeš si ale podle vlastních slov nedovede představit, že by škrty na platech kantorů podpořil kdokoli z VV.

Dobeš na druhé straně připouští, že nějaké úspory přibližně ve výši půl miliardy korun ještě nalézt může a to v byrokracii nebo na odškodnění vysokoškoláků. Tady prý může Kalouskovi vyjít vstříc, ale u učitelských platů nikoliv.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…