Kam kráčí ČSSD? Pořád může čelit Babišovi, přesvědčoval vehementně na ČT Lukáš Jelínek

01.11.2016 23:05

ČSSD se musí vrátit ke svým tradičním voličům. Ještě stále se může opřít o voliče Miloše Zemana, pokud se k tomu rozhoupe. Moc času sice nemá, ale ještě pořád může být hlavní politickou silou proti Andreji Babišovi. Shodli se na tom politolog Lukáš Jelínek a komentátor Bohumil Pečinka, který zároveň upozornil, že ani Andrej Babiš nezahálí a hledá si spojence pro příští volby – třeba lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana.

Kam kráčí ČSSD? Pořád může čelit Babišovi, přesvědčoval vehementně na ČT Lukáš Jelínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Hned dva průzkumy v poslední době ukázaly, že sociální demokracie ztrácí voliče, a to dost významně. Rok před volbami to pro premiéra a předsedu strany Bohuslava Sobotku a jeho kolegy nevěstí nic dobrého. Proč ale ČSSD tak významně oslabuje a ztrácí v průzkumech na vedoucí hnutí ANO? O tom v úterních Událostech, komentářích hovořili politolog Lukáš Jelínek a komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka.

„Po pravdě řečeno, možná nehrajeme o stranický sjezd v březnu, ale hrajeme o tu tiskovou konferenci za rok po volbách ... kde se bude hrát o to, kdo bude stát vedle pana Sobotky a kdo by mohl převzít žezlo po něm?“ zahájil popis dění v ČSSD Jelínek.

Pečinka bez obalu prohlásil, že sociální demokraté jdou na porážku, a následují tak osud ODS. „Tady ani tak nejde o to, kdo teď vede ČSSD, ale kdo bude jejím lídrem. Kdo by mohl být příštím premiérem, těch variant je víc. Ale tyhle průzkumy jsou tak alarmující, že ČSSD jde na pořádnou porážku a následuje osud ODS z roku 2012. Možná si ta strana říká: Snad nás Andrej Babiš vezme do vlády,“ poznamenává Pečinka s tím, že ale vůbec není jasné, co udělá Andrej Babiš.

„To, co volič nemá rád, je porážka předem. Přece nedáte hlas někomu, kdo říká: My skončíme druzí až třetí, ale možná se do té vlády ještě dostaneme,“ varoval Pečinka. Pokud se chtějí sociální demokraté zachránit, musejí se vrátit ke svým tradičním voličům a naslouchat jim. „Já si myslím, že ta část voličů, která stojí např. za Milošem Zemanem, je stále ještě mobilizovatelná. Pořád může být hlavní protibabišovskou sílou. Tady přece nejde o to, jestli bude hlavní sílou na levici, tady jde o to, kdo zvedne antibabišovský prapor,“ zdůraznil Pečinka. V kostce řečeno, na zemi teď leží spousta volných hlasů a záleží, kdo se jich chopí. Může to být i někdo jiný než ČSSD.

Jelínek dal svému kolegovi v diskusi za pravdu. „Jádro voličů sociální demokracie slábne a zmenšuje se,“ varoval Jelínek. Doufat, že ČSSD zachrání mladí liberální voliči nebo jiné síly, příliš nelze. Taková víra stojí podle politologa na příliš vratkých základech. Zvlášť s přihlédnutím k tomu, že ve volbách mezi sebou nemusejí bojovat jen ČSSD a hnutí ANO. „Může tu hrát roli i třetí hráč, např. lidovci se Starosty a nezávislými,“ doplnil Jelínek.

Pečinka v závěru konstatoval, že nelze vyloučit ani novou vládní koalici ANO, KDU-ČSL a Starostové a nezávislí. „Andrej Babiš si vytvořil expozitury v těch stranách. Dan Herman už minimálně rok a půl pomáhá Babišovi. Ministr zemědělství Marian Jurečka už dlouho dělá probabišovskou politiku,“ vyjádřil svůj názor komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…