Kam s Bártou v případě jeho očištění? Dilema, které řeší politici už teď

04.03.2012 19:57

V případě, že se šéf poslanců Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta před soudem očistí z obvinění ohledně údajného uplácení spolustraníků, tzv. obálkové kauzy, bude zřejmě stát o návrat do některé z vysokých funkcí. Politici proto už teď řeší, kam by Bártu mohli případně dosadit.

Kam s Bártou v případě jeho očištění? Dilema, které řeší politici už teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Zákonodárci oslovení serverem Týden.cz se shodli, že taková situace, tedy očištění Bárty a jeho návratu do vysoké politiky, by byla komplikovaná. "Taková situace může být velmi komplikovaná a její řešení rozhodně nebude bezbolestné," sdělil člen vedení ODS. Spekuluje se totiž mimo jiné o tom, že by resort spravedlnosti, kterému momentálně šéfuje Jiří Pospíšil, mohl připadnout Věcem veřejným, jež budou následně hledat jméno vhodného ministra.

"Nechci nic předjímat. Počkáme, jak to celé dopadne, a teprve potom se mohou dělat nějaké závěry," nebyl konkrétnější ani šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. A podobnou vyčkávací pozici zaujímá i TOP 09. "Není samozřejmě dobré, když koaliční partner má šéfa svého poslaneckého klubu v podobné situaci. Je to však vnitřní věc VV a jejich vlastní vizitka," podotkl Petr Gazdík. "Ať už to dopadne jakkoli, druhá strana se určitě odvolá a potáhne se to další měsíce. Důležitý bude až pravomocný rozsudek."

Obvodní soud pro Prahu 5 se kauzou začne zabývat hned v pondělí ráno. Už teď se ale ukazuje, že Bártova nadvláda nad stranou se hroutí. Například místopředsedkyně partaje Karolína Peake nebo ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský už v policejních protokolech uvedli, že slyšeli Bártu o úplatcích hovořit. Sám poslanec se ale stále brání - prý šlo jen o půjčky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…