Kam se hrabe Čapí hnízdo! Novinář rozebral zprávu Evropské komise, kousek po kousku

01.06.2019 16:22

Evropská komise vypracovala 71 stránek auditní zprávy k udělování unijních dotací firmám premiéra Andreje Babiše a každého zajímá, co vlastně audit ukázal. Se svou odpovědí přichází šéf Info.cz Michal Půr, odpověď je pro daňového poplatníka prý mimořádně skličující. „Daňový poplatník je jen dojnou krávou. Dotační zvěrstva,“ píše ve svém komentáři k obsahu dokumentu unijní komise.

Kam se hrabe Čapí hnízdo! Novinář rozebral zprávu Evropské komise, kousek po kousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Podle Půra nejde ani tak o to, že Česko bude muset vrátit stovky milionů korun, ale ukazuje se prý, jak skupina Agrofert za pomoci nejrůznějších triků a s neuvěřitelnou benevolencí státních kontrolorů získávala bez větší snahy stovky milionů korun z veřejných peněz.

„Popis jednotlivých dotačních případů je podstatně více znepokojivý a v některých případech bledne i kauza Čapího hnízda,“ píše Půr a dodává, že audit ukazuje, jak efektivně Agrofert využíval díry v kontrolním systému přidělování dotací a jak je celý systém v podstatě nefunkční.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

Server Info.cz, který má dokument k dispozici, tak zatím přináší několik nejkřiklavějších případů, z nichž hned ve dvou prý figuruje Pekárna Zelená louka, odkud pochází i případ stamilionové dotace pro linku na výrobu toastového chleba. „Audit ukazuje, že by to bylo navíc zbytečné, celou zátěž tak nesou daňoví poplatníci, protože Česko už peníze proplatilo,“ podotýká Půr.

Evropská komise prý upozornila, že Babišova pekárna žádala o dotaci na linku za 650 milionů korun, přičemž dokazuje, že hodnota tohoto projektu je zhruba o 250 milionů korun uměle navýšená. Bruselští úředníci navíc podle Půra upozorňují, že německé pekárny Lieken, které spadají od roku 2013 rovněž do Babišova impéria, stejný chléb již vyráběly. „To v praxi znamená, že Babišova firma žádala o dotaci na linku, která již existovala v jeho firmách, a tudíž nemohlo jít v žádném případě o inovaci,“ upřesnil.

A zmiňuje další podobný případ ve zmíněné Pekárně Zelená louka. Tentokrát prý firma českého premiéra žádala o dotaci na technologii na mrazení pečiva a celým dotačním procesem v podstatě bez problémů prošla. „I tady pekárna žádala dotaci, protože šlo údajně o inovaci – Pekárna Zelená louka žádala však o dotaci na technologii, která byla běžně dostupná na trhu. Ani tady tak nemůže být řeč o inovaci,“ podotkl Půr.

Inovace chtěla také prý využít i Babišova firma VUCHT, když žádala o dotaci na linku na výrobu hnojiv. „Linka měla být ve všech ohledech lepší, což není nic zvláštního, pokud ovšem nepřihlédneme ke skutečnosti, že stejnou linku už provozovala společnost DUSLO, ta byla opět z impéria Andreje Babiše,“ píše Půr s tím, že ani tady tedy není podle Evropské komise možné mluvit o inovaci.

Podobných příkladů obsahuje zpráva EK hned několik a k jejich nastudování bude podle Půrových odhadů potřeba minimálně ještě několik dnů. „Nyní je jisté, že Česko bude muset vrátit zhruba 280 milionů korun unijních dotací a dalších zhruba 200 milionů korun bude muset vymáhat po Agrofertu, protože mu už tuto částku vyplatilo,“ napsal na závěr Půr. 

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…