Kamiony odváží postele z Letňan. Nemocnice se ruší

07.02.2021 6:30

Správa státních hmotných rezerv začala s odvážením 500 lůžek z rušené polní nemocnice v pražských Letňanech. Už v sobotu odjely tři první kamiony,

Kamiony odváží postele z Letňan. Nemocnice se ruší
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Poslední z 15 plánovaných vozů odveze lůžka v úterý.

Novinářům to před letňanským areálem řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Lůžka nebyla nikdy využita, v nemocnici žádní pacienti nebyli. Správa v současnosti propůjčuje dalších 999 lůžek jiným zdravotnickým zařízením, z toho je 700 standardních, zbytek pro intenzivní péči.

Správa začala po pokynu ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek jednat s dodavatelem lůžek, firmou Linet. Od té doby se lůžka připravují k dlouhodobému uskladnění. „Projdou dezinfekcí, opět budou zabalena a uskladněna v našich skladech,“ uvedl Švagr. Do jednoho kamionu se vejde asi 40 lůžek. Lůžka koupila SSHR loni v říjnu od firem Linet a Proma Reha. Jednalo se o 1500 standardních lůžek a 500 lůžek pro intenzivní péči, stála 107 milionů Kč. „Pokud bude další potřeba, tak jsme schopni lůžka vyskladnit a odvézt, kam bude potřeba,“ dodal předseda. V současnosti má zapůjčených 350 lůžek Fakultní nemocnice Brno, která provozuje nemocnici na brněnském výstavišti, dalších 300 lůžek využívá pražská FN Bulovka.

Armáda odvezla v pátek z rušené nemocnice 95 procent svého těžkého materiálu. Na místě zbyly například sanitární kontejnery, sklady či manipulační technika, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Pronájem prostoru pro záložní nemocnici ministerstvo zdravotnictví ukončilo k 19. únoru. Jak uvedl server Seznam Zprávy, majitel výstaviště Pavel Sehnal nabídl v dopise ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) prodloužení pronájmu, zmenšení plochy a snížení nájmu o dvě třetiny.

Činnost v letňanské nemocnici v pátek ukončili pražští hasiči, kteří při jejím postavení u výstupu z lůžkové části vybudovali stanoviště dekontaminace. Sloužit mělo k očistě zdravotníků, pomocného personálu a vybraného materiálu. Po aktivaci nemocnice by zařízení obsluhovali nepřetržitě nejméně čtyři hasiči, sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Na přípravě i deaktivaci stanoviště se podle mluvčího podílela asi dvacítka pražských hasičů.

Pražská Fakultní nemocnice Bulovka vyčíslila náklady na nevyužitou polní nemocnici v Letňanech, která pod Bulovku spadala, na téměř 100 milionů korun. Vedle nájmu prostor na letňanském výstavišti platila Bulovka i energie a další služby, sdělila dříve ČTK mluvčí nemocnice Simona Krautová. Částka podle ní nezahrnuje náklady armády a Správy státních hmotných rezerv. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli minulého týdne uvedl, že nemocnice skončí kvůli finanční náročnosti a stát za pronájem zaplatil asi 51 milionů. Kromě financí vedlo podle Blatného k rozhodnutí o zrušení polní nemocnice i to, že personál se přednostně posílal do stávajících nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…