Kandidát do Senátu udeřil. „Vláda jen stahuje ocas. Snižme DPH,“ apeluje Franěk

19.08.2022 10:40 | Ze sítí

Nově připravovaná vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu, podle které bude muset dojít v případě přerušení dodávek plynu ke snížení teploty vytápění nejen ve veřejných budovách, ale také domácnostech, firmách, školách, nemocnicích či u poskytovatelů sociálních služeb, sklízí kritiku ze všech stran. S takovým postupem vlády nesouhlasí ani ředitel středočeské ZOO Chleby René Franěk, který na Jičínsku a Nymbursku kandiduje do Senátu.

Kandidát do Senátu udeřil. „Vláda jen stahuje ocas. Snižme DPH,“ apeluje Franěk
Foto: archiv
Popisek: René Franěk, ředitel zoologické zahrady Chleby

„Naše obýváky máme vytápět na 18 °C, předsíň na 15 °C. Ve školkách a školách se má vytápět na 19 °C a v čekárnách ordinací maximálně na 18 °C. A když si trochu přitopíte, mohou vám dát pokutu až 200 000 Kč. To je přece naprosto neakceptovatelné,“ zlobí se René Franěk. „Vláda k tomuto nesmyslu přistoupila, aby prý řešila případný nedostatek plynu. Přitom má nespočet jiných a rozhodně zajímavějších možností, jak se se situací vypořádat. Zatím však jen stahuje ocas a projevuje solidaritu s kdekým, jen ne s českým občanem,“ udeřil směrem ke kabinetu Petra Fialy kandidát do Senátu za Svobodné René Franěk. 

„Já si mohu vzít svetr navíc, jako ředitel Zoo však říkám, že naše zvířata nikoliv,“ přidal paralelu ke své profesi Franěk s tím, že zopakoval to, jak by současnou energetickou krizi měla podle jeho mínění vláda řešit.„Především by vláda měla přestat obchodovat na burze naši spotřebu, měla by upustit od nesmyslných emisních povolenek, které jsou naprosto neúčinné. Místo zvyšování daní naopak DPH u energií, paliva a základních potravin by měla vláda úplně zrušit,“ přidává konkrétní návrhy René Franěk a poukazuje, že například Poláci snížili DPH na pohonné hmoty z 23 na 8 procent a DPH na základní potraviny, plyn a elektřinu na 0 procent. Podobnou cestou šli také Chorvaté, kde vláda snížila DPH u tepelné energie z 25 procent na 13 procent, u plynu ještě dočasně na 5 procent. Německo sníží DPH na plyn z 19 na 7 procent. 
 
„Češi si mají vzít svetr navíc, náš premiér vysílá signály a vláda prý pomáhá, jen to není vidět. Okolní státy jsou důkazem, že to jde dělat jinak. Po dočasném zrušení DPH volám již měsíce!“ dodal Franěk. 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…