Kandidát hnutí ANO: Nelze žít spokojeně na úkor ostatních

23.10.2013 16:49

Problémem Ústeckého kraje je především bezpečnost a problémy s nepřizpůsobivými občany. Co ale slibuje pro zlepšení situace ANO a především jeden z kandidátů hnutí a dlouholetý starosta Dolní Poustevny Miroslav Jemelka? Představil i řadu dalších svých priorit a nejen to. Řeč byla i o budoucnosti strany, kdy se snažil především vyvrátit podle jeho slov tendenční paralelu hnutí s Věcmi veřejnými.

Kandidát hnutí ANO: Nelze žít spokojeně na úkor ostatních
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dolní Poustevny a kandidát hnutí ANO Miroslav Jemelka

Problémem Ústeckého kraje je především bezpečnost a problémy s nepřizpůsobivými občany. Jak se k této problematice stavíte vy osobně, a především, co považujete za nejúčinnější řešení, které byste se případně snažil prosadit i z pozice zákonodárce?

Demokracie je jistě důležitá věc, ale bez vymahatelných pravidel (povinností) nelze některé negativní aspekty vyloučit. Myslím, že zákonná povinnost, pracovat, pro osoby vedené v evidenci na úřadech práce, by pomohla pro ty, kteří toho jsou schopni, získat nutné pracovní návyky, a odebrala čas věnovat se kriminalitě. Proč platit lidem za to, že nepracují? V případě porušení tohoto pravidla, musí nastoupit sankce, včetně trestně právní roviny.

Již páté volební období pracuji ve funkci starosty malého města a jasně vidím, že 2/3 osob vedených v evidenci ÚP jsou po celé toto období (nyní 18 let!) stále na seznamu, pracují načerno, neodvádějí daně a žijí vcelku spokojeně na úkor ostatních.

A jaké řešení byste celkově vyzdvihl v tomto směru z programu strany? Mnozí se totiž obávají, že se problémy budou ještě stupňovat. Starostové ze Šluknovska také v létě iniciovali dokonce další výzvu, kterou chtějí tlačit na stát, aby se problematikou aktivně zabýval. Souhlasíte?

Z programu našeho hnutí se k tomuto problému jasně vyjadřuje část: Chceme solidární společnost, ale bez zneužívání sociálního systému. Jednoznačně souhlasím s novou výzvou starostů ŠLUKNOVSKA, včetně důsledného tlaku na stát.

Infobox

starosta Dolní Poustevny a kandidát hnutí ANO Miroslav Jemelka

Miroslav Jemelka

Starosta Dolní Poustevny a kandidát hnutí ANO č. 14 v Ústeckém kraji.

S jakými cíli kandidujete vy osobně a proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za hnutí ANO, bude líp? A byť kandidujete za hnutí ANO, do strany jste nevstoupil. Proč? A nemyslíte si, že strana může doplatit na to, že značná část kandidátů nejsou členy strany? Myslíte si, že i přesto zůstane strana jednotná a podaří se jí případně ustát funkční období? Co podle vás kandidáty spojuje? Mnozí totiž mají v paměti osud Věcí veřejných.

Za hnutí ANO kandiduji a podal jsem již přihlášku o členství. Osobně si nemyslím, že toto hnutí musí doplatit na část kandidátů, kteří nejsou členy. Toto je totiž pouze rétorika, která se hodí většinou stranám, které, ač plné členů, nedokázaly v podstatě nikdy být plně jednotné. I v politice se setkávají pouze lidé a nelze přeci v žádném odvětví plně garantovat, že všichni splní vše přesně tak, jak si představujeme. V našem hnutí je však jedno veliké plus, skutečně většinově jsou na kandidátkách lidé, kteří až doposud dokazovali, že se mohou ohlédnout za svou prací a ukázat na konkrétní dobré výsledky.

Pokud bychom chtěli, můžeme k Věcem veřejným za určitých okolností přirovnávat vlastně každou i zavedenou politickou stranu, tato paralela je prostě od našich soupeřů pouze tendenční.

Proč by podle vašeho názoru měli volit stranu občané? A jaký je váš typ na volební výsledek strany?

Protože nabízíme zkušené, prací a praxí osvědčené osobnosti, kteří chtějí a dokáží prosadit nutné změny ve společnosti a snad i v české politice. Volební výsledek odhaduji mezi 15-18 %.

Jste také starostou obce Dolní Poustevny. Co tak považujete za své největší úspěchy, a domníváte se, že zkušenosti z komunální politiky uplatníte i ve sněmovně? Přeci jen komunální politika je více o lidech a máte vše tzv. z první ruky.  

Za 18 let ve funkci starosty jsem již prošel mnohým, ale přesto mě práce stále baví a dělám ji rád.

Myslím, že je za čím se ohlédnout, ale mezi největší úspěchy patří plynofikace města, právě dokončená kanalizace a ČOV v hodnotě kolem 140 mil. Kč a pro Poustevnu, ale také celý Šluknovský výběžek a přilehlé příhraničí již potvrzené a technicky dokončené znovuobnovení (po 70 letech) železničního přejezdu mezi D. Poustevnou a německým městem Sebnitz, čímž se všem obyvatelům severozápadní části Šluknovska významně dopravně přiblíží město Děčín a koridor do centra republiky.

Doufám, že dlouholeté praktické zkušenosti z práce na městě, kdy musíte mimo lidský rozměr umět prakticky všechny běžné profese, mohou dát dobrý základ pro další uplatnění třeba i ve vyšších patrech politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…