Kandidát na místo Gazdíka je u Fialy. Zástupci škol tápají, neznají ho

27.06.2022 16:32

Kandidát Starostů a nezávislých (STAN) na ministra školství Vladimír Balaš dorazil dnes před 15.30 na Úřad vlády na schůzku s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve stručném vyjádření novinářům řekl, že v případě nástupu do funkce by chtěl podporovat a rozvíjet české školství, tak aby se posouvalo správným směrem.

Kandidát na místo Gazdíka je u Fialy. Zástupci škol tápají, neznají ho
Foto: screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie.

Místo ministra školství se uvolní na konci června, kdy rezignuje dosavadní šéf úřadu Petr Gazdík (STAN). Odstoupit slíbil před týdnem kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Hnutí STAN na jeho místo navrhlo svého poslance a ústavního právníka Balaše. O jeho jmenování by měli večer v Lánech jednat také Fiala s prezidentem Milošem Zemanem.

Balaš při příchodu do Strakovy akademie řekl, že se v případě nástupu do funkce bude snažit školství podporovat. „A rozvíjet, posouvat ho správným směrem,“ dodal. Balaš jako tehdejší děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni umožnil studium na přelomu tisíciletí předsedovi někdejší Unie svobody Janu Rumlovi, i když nedosáhl v přijímacím řízení požadovaného počtu bodů. „Nemám se za co stydět,“ řekl dnes k případu.

Zástupci základních a středních škol dnes uvedli, že nevědí, co mohou od Balaše očekávat, protože je pro ně neznámý. Očekávají, že naváže na práci svých dvou předchůdců, exministra Roberta Plagy (za ANO) a končícího Gazdíka (STAN). Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček se obává, že Balaš nemá velké znalosti o regionálním školství. Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce budou důležité jeho manažerské schopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …