Kandidáti do Senátu Valenta a Botek mluvili v ČT. To homosexuální páry nepotěší

16.10.2014 15:31

Ivo Valenta kandidoval jako nezávislý za Stranu soukromníků ČR. Pokud uspěje i ve 2. kole, stane se senátorem za Uherské Hradiště. Jeho vyzyvatelem bude již tento víkend místostarosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL). Oba se domnívají, že za útokem ve Žďáru nad Sázavou stojí systémová chyba. Adopci dětí homosexuálními páry zásadně odmítá Ivo Valenta a lidovec Botek je rovněž spíše proti.

Kandidáti do Senátu Valenta a Botek mluvili v ČT. To homosexuální páry nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta

Oba kandidáti do Senátu za Uherské Hradiště se sešli před kamerami České televize. Hlavním tématem byla tragédie ve Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena ubodala šestnáctiletého studenta. Podle obou kandidátů je v pozadí systémová chyba. Ivo Valenta pohovořil o své velké rodině s tím, že případ jej velmi znepokojuje.

„Systémová chyba tady je. Přece když už má někdo za sebou takový útok, tak nemůže být puštěn s takovým rizikem mezi lidi,“ míní Valenta. Jako otec pěti dětí podle svých slov tragédii ve Žďáru nad Sázavou velice silně prožívá a reflektuje.“ Vyslovil se i pro diskuzi nad změnou trestního řádu tak, aby v závažných případech, jako byl tento, soud musel požadovat více odborných posudků.

To, že se nemocná žena neměla volně pohybovat na veřejnosti a měla podléhat větší kontrole, si myslí i Valentův protikandidát, lidovec Pavel Botek. „Za tímto případem stojí systémové pochybení. Musí se jím zabývat rezorty školství a spravedlnosti,“ míní. Avšak dodává, že ani sebelepší zabezpečení zcela nevyloučí možnost nějaké tragédie.

Priority kandidátů

„Já jdu pomoct Slovácku. Myslím si, že je třeba čerpat z regionu témata, která lze v Senátu prosadit. Ta skutečnost, která by mohla pomoct Slovácku, se bude odehrávat i v krajích. Senátor je vyslanec regionu,“ tvrdil Valenta a odmítal se považovat v roli senátora za pouhý hlasovací stroj. Moderátor však namítl, že hlavní náplní práce senátora je práce na zákonech. „Včera jsem byl na setkáních v kavárnách v Uherském Hradišti.“ Oslovil prý mladou dívku, která tam seděla sama a řekla: „Píšu písničky a čekám na autobus, jede až ve 23 hodin,“ demonstroval na jejích slovech problémy místních lidí Valenta.

Pavel Botek v ČT uvedl, že se hodlá zabývat aktuálními zákony, které do Senátu přicházejí. „Budu bedlivě sledovat, jako člen strany vládní koalice, jaké zákony přijdou do Senátu, a budu je pečlivě studovat,“ uvedl jednoznačně.

Oba kandidáti spíše souhlasí s tím, aby exekuce vykonávali exekutoři z daného regionu. Tím se totiž zabývá návrh, který míří do Senátu.

„Bylo by to vhodné,“ uvedl Pavel Botek k návrhu zákona, který by určil teritorialitu exekutorů. „Není to pro mě priorita,“ říkal Valenta s tím, že by to pravděpodobně podpořil. Zdůraznil však, že on hodlá zejména hájit regionální zájmy.

Adopce páry stejného pohlaví? Ne

Adopce dětí homosexuálními páry je pro kandidáta lidovců Pavla Botka citlivé téma, které by spíše nepodpořil. „Rozhodně ne děti z dětských domovů do homosexuálních svazků, a zejména ne mužům,“ uvedl kandidát lidovců.

Ivo Valenta velmi rozhodně podobný návrh odmítá a určitě schvalovat nebude. „Já bych tento zákon určitě nepodpořil. Já jsem otec pěti dětí. Nedovedu si představit jinou rodinu, než je chlap a žena,“ uvedl. „Myslím, že i u nás v regionu se tak lidé dívají na rodinu a adopce dětí homosexuálními páry se jim nelíbí,“ říká Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…