Kanibal Babiš, udeřil Jiří Pehe. Těší se, jak se ČSSD probere a vláda padne

06.10.2020 20:53

„Babiš kanibalisticky vysál strany, které s ním spolupracují, a nyní jsou na pokraji pádu pod pětiprocentní hranici,“ zhodnotil uskutečněné volby politolog Jiří Pehe a naznačil, že by se v ČSSD a KSČM mohly odehrát značné změny. „Začnou se objevovat názory, že dokud to ještě jde, tak by měly ukončit s Babišem spolupráci, vůbec bych se nedivil, kdyby vláda předčasně padla,“ předpověděl s tím, že by se tak mělo stát do jara příštího roku. V rozhovoru pro Britské listy s novinářem Janem Čulíkem pak zhodnotil i samotné voliče. Penzisté jsou podle jeho mínění „zaseknuti mentálně v osmdesátých letech nebo v době normalizace“. Podle Čulíka pak jsou všechny strany s výjimkou TOP 09 a Pirátů „fašistické“.

Kanibal Babiš, udeřil Jiří Pehe. Těší se, jak se ČSSD probere a vláda padne
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
„Je vůbec v České republice demokracie? Já se tak dívám na výsledky těch voleb z minulého víkendu, přiznávám se, možná jsem hyperkritický, že v té České republice podle mě není jediná politická strana, která by se dala považovat za normálně demokratickou, ale možná že to přeháním,“ započal se svou polemikou Čulík. Podle něho se třicet let po pádu komunismu vracíme k našim „zvyklostem“. „Ještě naštěstí v tom Česku to není tak zlý jako v Polsku nebo jako v Maďarsku,“ podotkl.

„Všechny (strany) snad s výjimkou topky a Pirátů flirtují s populismem a s xenofobií, neváhal bych otevřeně říci s fašismem,“ vyčítal dále. I Piráti však mají být problém, jelikož „ti zase požadují absolutní svobodu projevu pro všecky bláboly na internetu“.

Pehe připojil svou teorii, že je u nás společnost rozdělena „půl na půl“, a to zejména generačně. „Ta starší polovina, vesměs penzisti, jsou lidé, kteří jsou nějakým způsobem, (…) zaseknuti mentálně v osmdesátých letech nebo v době normalizace,“ vyřkl s narážkou na prohlášení Mikuláše Mináře, že jsme zaseknuti v devadesátých letech.

Minář se podle politologa bude muset dostat do „duše starších voličů, kteří jsou zaseknuti v éře, kterou (Minář) nepoznal“.

Co se týče politických stran, podle Peheho jsou ANO, KSČM a ČSSD stále „jednou nohou v období před rokem 1989“. V transformačním období 90. let pak podle jeho mínění zakotvila ODS, KDU-ČSL ale i zmiňovaná TOP 09.

„Trošku jiný pohled na politiku a na svět“ pak mají mít Piráti a STAN, jelikož jejich politici jsou z modernější éry. Hájil, že Piráti jsou demokratičtí a jedná se o „centristické liberální hnutí“. Upozornil, že právě Piráti mají „jiný pohled“ i na uprchlickou krizi oproti jiným stranám zakotveným v „českém národnictví a xenofobii“.

Čulík přiznal, že s Piráty sympatizuje, a pochválil, že se „o něco pokouší na místní úrovni“. ODS oproti tomu podle něj má „mafiánské tendence“, „podporuje oligarchii“ a nedělá nic s exekucemi.

S tím Pehe souhlasil, jmenoval i nepřátelské postoje ODS vůči Evropské unii a ukázal například na europoslance Alexandra Vondru či Jana Zahradila.

Na to se Čulík opět zhrozil, že mu přišlo „šokující“, kolik procent získalo ve volbách SPD. Co jej naopak potěšilo, byl neúspěch Trikolóry Václava Klause mladšího. Podle Peheho je u nás trvale patnáct procent voličů, zejména stran KSČM, Trikolóry a SPD, které jsou v „protestním spektru“.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…