Kardinál Dominik Duka o islámu: Pokud nezvítězíme, budeme otroky, řekl kazatel roku 1683. On to věděl

03.04.2017 7:32

„Zvítězíme, nebo budeme otroky,“ míní v rozhovoru pro slovenský Konzervatívny denník Postoj český kardinál Dominik Duka. Mimo jiné také pohovořil o přístupu k islámu i o vztazích s politickou mocí.

Kardinál Dominik Duka o islámu: Pokud nezvítězíme, budeme otroky, řekl kazatel roku 1683. On to věděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Duka také úvodem rozhovoru vzpomněl na nedávno zesnulého kardinála Miloslava Vlka. „Vždy jsme pěstovali společné přátelství a jako svobodní lidé jsme respektovali, že přátelé nemusí mít na některé otázky stejný pohled. Jeho životní zkušenost byla jiná, přežil i nacistickou okupaci, nejen komunistickou diktaturu, proto byl někdy uzavřenější a ne vždy měl důvěru k některým skupinám,“ řekl Duka. 

Následovalo Dukovo vyjádření, jak vycházet s politickou mocí. Především zdůdraznil, že církev není stoupencem anarchismu, ale vždy je součástí historie. „Všechny evropské státy od pádu Západořímské říše na západě Evropy vznikají na půdě diskuse, dialogu a střetávání se církví a státu, jde o kooperační model,“ míní Duka. Byla to podle něj církev, která musela zastoupit místo autority, když se celý stát rozložil. 

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

Zároveň podotkl, že přichází společnosti sloužit, ne otročit. „Služba je svobodné rozhodnutí, otroctví ne. Služba předpokládá jistou rovnost, partnerství,“ dodal. Církev by podle jeho názoru neměla zasahovat do kompetencí státu a stát by neměl zasahovat do vnitřního života a kompetencí náboženského života.

Původní text ZDE.

„Nepřísluší mi, abych se vyjadřoval k tomu, kdo je hejtmanem nebo koho má prezident jmenovat ministrem. Nemám posuzovat záležitosti jaderných elektráren a podobně,“ zmínil. „My nemáme vstupovat do různých jednání na ministerstvech, ani to není možné. Mou úlohou je zajišťovat chod instituce a samozřejmě, společensky se vyjadřovat.“ 

 A řeč přišla i na islám. „Jsme část světa, která se se světem islámu střetla. Od středověku do 19. století jsme součástí světa, který se přímo střetl s útvary, které vyznávaly islám. Před bitvou o Vídeň v roce 1683 kazatel-františkán řekl, že pokud nezvítězíme, budeme otroky. On to věděl,“ řekl Duka. 

Dále uvedl, že je naší povinností pomoci Západu, neboť oni jsou vlastně zajatci. K integraci muslimů nedošlo. „Západní představitelé musí jednat tak, aby se nezvyšovalo napětí. Proto říkám, že jsou do jisté míry zajatci,“ podotkl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…

reklama