Kardinál Duka: Karel Gott byl před smrtí v kontaktu s duchovními

29.10.2019 8:09

Hostem svátečního Pressklubu na Frekvenci 1 byl kardinál Dominik Duka. Podle jeho slov někdy dějiny nepíší politici, ale lid. A právě tímto způsobem je dle jeho slov Václavské náměstí spjato s naší historií.

Kardinál Duka: Karel Gott byl před smrtí v kontaktu s duchovními
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„27. října jsem se zúčastnil vojenské přísahy. Večer se uskutečnila modlitba za vlast, která připomněla i dokončování varhan pro katedrálu svatého Víta. 28. října jsem byl na vojenské přehlídce na hoře Vítkov, kde se uctívá památka těch, kteří položili život za samostatné Československo. Večer byl zakončen na Pražském hradě,“ sdělil ke svému programu v uplynulých dnech Duka. 

„28. říjen má svoji historii. Váže se k svatému Václavovi. Víme, že v roce 1918 u sochy svatého Václava spisovatel Alois Jirásek a premonstrátský kněz Isidor Zahradník vyhlásili samostatný československý stát. Předběhli tak národní výbor, ale nerespektovali přání zahraničního výboru na čele s T. G. Masarykem, kteří nechtěli toto datum, protože chtěli, aby nejprve došlo k abdikaci císaře. Někdy však dějiny nepíší politici, ale píše je lid. Byl to tedy hlas lidu. Václavské náměstí je tak spojeno s našimi dějinami,“ uspořádal exkurz do historie Duka.

„28. říjen dostal ještě jeden náboj, který se neuplatňuje na státní svátek 28. září. V určitém období byl 28. říjen potlačen, byl nazýván dnem znárodnění; a tím, že odpadl svátek věrných zemřelých, tak se stal tímto dnem 28. říjen," dodal pak ještě Duka a rozhovořil se o Dušičkách, jež těmto dnům dominují. 

Závěrem se Duka vyjádřil k úmrtí Karla Gotta a k poslednímu rozloučení v katedrále svatého Víta. „Karel Gott si to přál, přála si to jeho manželka i jeho rodina. Jako křesťan měl právo na křesťanský pohřeb. Bohoslužbu, zádušní mši je možné sloužit za každého člověka,“ uvedl Duka. „Byl jsem nervózní, především před samotným obřadem. Víte, že je na vás obrácena pozornost široké veřejnosti,“ dodal. „Karel Gott se na svoji smrt připravoval, byl v kontaktu s dvěma duchovními,“ zmínil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …