Kardinál Duka požehnal novou vojenskou bibli

19.03.2014 17:09

Novou vojenskou bibli dnes v kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech požehnal kardinál Dominik Duka. Malá knížka s obalem v béžové barvě opatřená zipem vychází ve čtyřtisícovém nákladu, který by měl vojákům české armády stačit přibližně na příštích pět let. Bible by měla oproti běžným tiskům vydržet i náročné podmínky v terénu. Ekumenické bohoslužbě ve vojenském hradčanském kostele přihlíželi vojáci i zástupci Ministerstva obrany.

Kardinál Duka požehnal novou vojenskou bibli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr uvedl, že armáda a bible mají mnoho společného - především to, že vyřčené slovo platí. „Organizace armády je založená na autoritě slova, moci slova, platilo to v dobách biblických i dnes," řekl. Bible je podle něj slovem, které člověka nejen inspiruje, ale také se děje. Vojenskému vydání bible popřál, aby své čtenáře povzbudila, dodala jim odvahu, inspiraci k hrdinským činům, ale aby je také dokázala varovat před nebezpečími.

Armáda čelila kritice za to, že současné vydání pořídila bez výběrového řízení za 1,8 milionu korun

Před samotným požehnáním bible se přítomní pomodlili za rodiny vojáků, které musejí strpět odloučení a někdy i jejich oběť nejvyšší, a také za země, které hrůzy války i dnes zažívají. „Chtěl bych vyjádřit naději, že na Ukrajině k válečným bojům nedojde. Tato skupina zemí mezi Ruskem a námi prošla hrůzami druhé světové války i pozdější totalitou. Když se budeme držet bible, Izaiášovo proroctví o míru se opravdu naskýtá, jak na východě Evropy, tak především na Blízkém východě. Bible na rozdíl od mnoha jiných knih nevnímá válku jako přínos, je výzvou k míru," řekl ČTK kardinál Duka.

Nová armádní bible je uzavíratelná na zip, který má zabránit jejímu poškození. Na přebalu má českou vlajku a lze na něj umístit jmenovku. Armáda čelila kritice za to, že současné vydání pořídila bez výběrového řízení za 1,8 milionu korun. Jeden výtisk podle médií vyšel o polovinu dráž, než stojí běžné vydání bible.

Hlavní armádní kaplan Jan Kozler ale vyšší náklady vysvětluje tím, že běžné bible nemají v podmínkách vojenského života dlouhé trvání. Armáda potřebuje bible odolnější, pro vazbu například nebylo použito standardní knihařské plátno, ale daleko pevnější plátno používané například k výrobě polních uniforem.

„Emotivní výroky o tom, že vojáci mají nárok na základní standard a nic nadstandardního si v rámci všeobecného šetření nezaslouží, považujeme v době, kdy vojáci v zahraničních operacích nasazují své životy, za urážlivé a neuctivé," uvedl již dříve v médiích kaplan. Bez konkurzu zakázka vznikla podle něj proto, že Česká biblická společnost, u níž armáda bible objednala, má jako jediná výlučná práva na český ekumenický překlad bible. Jedině ten lze používat v duchovní službě Ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…