Kardinála Duku totálně zhnusil výstup Hřiba

21.06.2019 20:16

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se jal vysvětlovat, proč je proti obnově Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Mariánský sloup přirovnal k tzv. „Frontě na maso“ s tím, že bychom „brzo mohli čelit pokusům komunistů o obnovu monstrózního pomníku Stalina na Letné, coby celoevropsky unikátní připomínky tehdejšího výtvarného vyjádření“. A za svá slova sklidil ostrou kritiku od kardinála Dominika Duky, který jej nyní vyzval k omluvě a Hřibovi připomněl urážející rozhodnutí magistrátu, které bylo „vyprovokováno lidmi, kterým kraluje bývalá paní poslankyně soudružka Semelová“.

Kardinála Duku totálně zhnusil výstup Hřiba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí
Hřib na Facebooku Mariánský sloup odmítl se slovy, že bychom pak brzo „mohli čelit pokusům komunistů o obnovu monstrózního pomníku Stalina na Letné (tzv. ‚Fronty na maso‘), coby celoevropsky unikátní připomínky tehdejšího výtvarného vyjádření“.

„Nepodporuji obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, stejně jako ji nepodporovali zastupitelé Pirátů v roce 2017. Jedná se o symbol porážky myšlenky tolerance, která je stále aktuální. Připomíná násilné prosazování jedněch idejí na úkor jiných. Jako takový je tedy zosobněním zbytečného konfliktu. Připomínám, že stržení sloupu podpořil i Tomáš Garrigue Masaryk a Ferdinand Peroutka, protože sloup byl tehdy vnímán jako symbol habsburské nadvlády. Replika sloupu může být nepochybně vystavena někde v muzeu s odpovídajícím výkladem, který události kolem něj zasadí do historického kontextu. Jinak bychom brzo mohli čelit pokusům komunistů o obnovu monstrózního pomníku Stalina na Letné (tzv. ‚Fronty na maso‘), coby celoevropsky unikátní připomínky tehdejšího výtvarného vyjádření,“ napsal své stanovisko Hřib.

Kardinál Dominik Duka příliš se srovnáním nadšen nebyl. „Věřím, že jste tato slova pronesl v rozčílení, aniž byste uvážil souvislosti, co znamenala komunistická diktatura (...) a rovněž co symbolizuje postava J. V. Stalina,“ píše Duka s připomínkou, že zločiny komunistů jasně definuje zákon o protiprávnosti komunistického režimu.

Duka taktéž připomněl, že byl politickým vězněm a dodává, že píše jménem katolíků i dalších věřících, „kteří si uvědomují roli Panny Marie jako matky Ježíše Krista na vznik a růst naší křesťanské, resp. západní civilizace“. Mluví o urážejícím rozhodnutí magistrátu, které bylo „vyprovokováno lidmi, kterým kraluje bývalá paní poslankyně soudružka Semelová“.

Duka tak narážel na události roku 2017, kdy pražské zastupitelstvo usnesením zablokovalo obnovu sloupu, ačkoli příslušný stavební úřad vydal povolení. 

Aktuální zastupitelstvo se tématu věnovalo na zasedání, které začalo ve čtvrtek. Po páté hodině ráno dnes zbývající přítomní zastupitelé odmítli návrh na revokaci dva roky starého odmítavého usnesení a obnovu sloupu tak fakticky znemožnili.

O návrat sloupu dlouhodobě usiluje akademický sochař Petr Váňa. Ten začal ve středu se spolupracovníky připravovat umístění repliky. Městská policie mu v tom na příkaz Hřiba zamezila s odkazem na to, že nemá vyřízený zábor veřejného prostranství, a proti lidem zasáhla. Podle magistrátu se obnova odehrávala načerno a byla proto pozastavena.

Původní dílo ze 17. století dav v roce 1918 strhl, považoval ho za symbol habsburské nadvlády a rekatolizace země. Zastánci jeho navrácení jej označují za připomínku obránců Prahy před Švédy a mírový symbol.

Jak uvedl sám Zdeněk Hřib, tak proti Mariánskému sloupu jsou kromě Pirátů také ANO a Zelení. Pro obnovu sloupu jsou naopak strany KDU-ČSL, TOP 09 a ODS. Názor KSČM a ČSSD uveden není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…