Karel Březina v ČT dostával pikantní otázky "na tělo". Takto reagoval

15.10.2014 21:20

Pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) prozradil, jak by se postavil k případné žádosti ANO, že koalice s ČSSD v Praze vznikne jen za předpokladu, že bude bez Březiny. Popsal, jak jednání probíhají a své řekl také k situaci v TOP 09. Podle jeho názoru se ukazuje, že tato strana kopíruje dění v ODS před pár lety. Došlo i na otázku politického zaměření ANO a znovu padla slova o StBácích. Stranou Březinovy pozornosti nezůstal ani boj o Senát a Pavla Žáčka.

Karel Březina v ČT dostával pikantní otázky "na tělo". Takto reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Ústřední volební manažer ČSSD a předseda pražského zastupitelského klubu strany Karel Březina ve středečním Hyde Parku České televize zhodnotil povolební situaci v hlavním městě. „Určitě tady nebudu předstírat, že jsme těmi výsledky potěšeni. V některých městských částech nás výsledky nepotěšili. Není to úspěch ČSSD a musíme se nad tím zamyslet, abychom příště dopadli lépe. Určitě uděláme hlubokou analýzu,“ zdůraznil hned na úvod Březina.

Podvodu jsem se nedopustil

Konkrétně v Praze byl podle jeho názoru lídr Miloslav Ludvík dobrou volbou. V obecné rovině prý sociální demokraty tato ztráta mrzí. Zvláště v případě Brna. „Primátor Onderka vedl město dobře, vedl ho osm let, ale voliči to neocenili,“ zdůraznil host pořadu. Svědčí o tom prý rozvoj města.

A pak přišel dotaz na tělo. „Nemyslíte si, že ČSSD víc škodíte, než pomáháte?“ Březina zdůraznil, že nebyl „vykřížkován“, což svědčí o tom, že má u voličů důvěru. Faktem však také je, že Březina byl nepravomocně odsouzen za podvod na pražském dopravním podniku. Březina vysvětloval, že se proti nařčením bude bránit do poslední chvíle, neboť je přesvědčen, že se nedopustil žádného podvodu, když neoznámil, že působil také ve firmě, která se dostala do konkurzu. „Kauzu považuji za vykonstruovanou a budu se bránit všemi právními prostředky,“ uvedl. Měl prý totiž v ruce právní stanovisko, které praví, že v danou chvíli tak ještě činit nemusel.

Sestavování vlády v Praze

„Hnutí ANO má právo a povinnost sestavovat vládnoucí radu v Praze a ČSSD je připravena se na tom podílet v podobě koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice,“ prohlásil Březina. A co když bude pražské ANO chtít uzavřít koalici s ČSSD pouze za podmínky, že se tak stane bez Karla Březiny? Strana by se o tom prý musela poradit a musela by zhodnotit, zda považuje kladení personálních podmínek za korektní. „Podstatné je, abychom začali plnit předvolební sliby, které jsme voličům dali,“ zdůraznil. Jedním z těchto slibů je výstavba metra D.

„Také to bude záviset na tom, jak se dohodneme na rozdělení kompetencí,“ uvedl dále. Teprve potom se budou řešit personální otázky. Už teď se prý ČSSD s ANO shoduje na základních programových bodech. Jde o stavbu linky metra D. „Dohodli jsme se v oblasti sociální politiky, zdravotnictví, že budeme podporovat výstavbu mateřských školek, bavili jsme se o systému parkování v Praze. Kde máme trochu problém, je spíše u Trojkoalice,“ popsal host. Neshody se týkají např. další výstavby Pražského okruhu.

ČSSD prý také bere na vědomí, že Piráti odmítají podpořit Radu hl. města, ve které bude účastna ČSSD, ODS nebo KSČM. A následně se vyjádřil i k situaci v TOP 09. „Nás současný vývoj vůbec nepřekvapuje, protože už konec kampaně byl poznamenán rozbroji v této straně," řekl Březina. Tak, jak se v minulém období rozpadla v Praze ODS, tak teď se totéž děje s TOP 09,“ pokračoval.

StBáci, komunisti a liberálové. Co je vlastně ANO?

A náhle přišel další dotaz „na tělo“, a to dotaz telefonický. „Do jakého politického spektra patří ANO, když tam jsou StBáci, socani i komunisti a oni sami o sobě mluví jako o liberálech, ale těmi nejsou, když hovoří např. o trestu smrti,“ ptal se divák.

„Pro mě není důležité politické zaměření ANO. My respektujeme, že ANO v Praze vyhrálo volby jako hnutí reprezentující určitou změnu,“ podotkl Březina. Vzpomněl i na situaci před čtyřmi lety, kdy ČSSD uzavřela vládní koalici s ODS. Zpětně lze prý říci, že to byla chyba, ale při existenci tří relevantních politických klubů v zastupitelstvu nebylo tolik možností. „My jsme počítali s vládou na čtyři roky a Bohuslav Svoboda nás podrazil,“ zmínil také. Dotkl se i TOP 09, která v období vlády na centrální úrovni snížila finanční příjmy Prahy v rámci změny Rozpočtového určení daní. „A já to TOP 09 velmi zazlívám,“ řekl Březina.

Podpora Pavla Žáčka

Ve studiu také zazněl dotaz, proč ČSSD podpořila před druhým kolem senátních voleb Pavla Žáčka z ODS proti Václavu Láskovi. „Mírně převážilo mínění, že máme podpořit pana Žáčka, protože se pan Láska nehezky vyjadřoval o ČSSD. I já jsem tyto výhrady měl," řekl Březina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…