Karel Gott otevřeně promluvil: O těch, co podepsali petici proti němu. O Antichartě. O normalizaci

27.09.2018 12:54

Karla Gotta snad není třeba představovat. Jednačtyřicetinásobný vítěz Českého slavíka se v rozhovoru pro časopis Prima Zoom rozpovídal o své kariéře a nových písních, ale také o antichartě, komunizmu, i o současné politice. Prý ho irituje, když komunizmus někdo považuje jen za dobu temna a považuje za nespravedlivé, že mu lidé vyčítali, že neemigroval. Celý rozhovor týkající se převážně mistrovy umělecké tvorby je možné si přečíst v časopise Prima Zoom, který je k dostání na stáncích.

Karel Gott otevřeně promluvil: O těch, co podepsali petici proti němu. O Antichartě. O normalizaci
Foto: Wikipedia
Popisek: Karel Gott

Na otázku, co rozhodlo o úspěchu jeho kariéry, Gott odpověděl heslem: „Kdo platí muziku, rozhoduje, jaké písně se budou zpívat“. Tak to prý bylo vždy. „Vy přece také víte, co máte psát, nebo to tušíte,“ obrátil se na redaktora. Pak se ještě vyjádřil k médiím citátem z jedné knihy: „Ve vztahu k majitelům je dokonce předseda představenstva každého mediálního koncernu malá ryba. Každý, kdo vybočuje z řady, je nakonec umlčen, nebo musí odejít“.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí

Když mu redaktor připomenul, že po sametové revoluci uvažoval o konci kariéry, Gott to komentoval tak, že po každé změně politiky se prezentuje nástup mladé krve. Ilustroval to na vzniku Československa, kdy se prý zahodilo vše rakouské, i to dobré, například byla zbořena socha maršála Radeckého. V roce 1948 zase: Mládí vpřed. „Mládí se používá při revolucích, po revolucích, při velkých změnách. Mladí se dají dobře využít i zneužít, protože nemají rodiny a nemají co ztratit,” zabrousil Gott do sociologie. Komu je nad 30 a uvažuje o rodině, tak se prý přizpůsobí. Ale ukázalo se, že kariéru ukončovat nemusel, že bylo jasné, že se prosadí i dál.

Karel Gott má dle svých slov také averzi na ty, co si myslí, že komunizmus byl jen doba temna. V 60. letech prý vznikla spousta kvalitních filmů a knih, písní, divadel nebo časopisů. „Některé dobré věci vznikají za jakéhokoli režimu,” řekl zpěvák. Na to redaktor kontroval, že normalizace byla pro mnoho lidí až nesnesitelná. Gottovi tehdy prý publikum také přišlo šedivé, dav netečný až otrávený. „Ale právě proto potřebovali lidi někoho, kdo je povzbudí a zabaví,” myslí si Karel Gott. Prý je mu to nespravedlivě vyčítáno, ačkoliv mu údajně chodili dopisy, že při jeho hudbě mohli lidé zapomenout na tu beznaděj. „Místo pozitivního hodnocení, že jsem zůstal doma v Praze, kde nás lidé potřebovali, a neemigroval jsem, mi to bylo někdy vyčítáno,” svěřil se držitel 41 Českých slavíků. Prý mohl natrvalo zůstat v cizině v roce 1971, ale poznal, že jeho místo je tady.

Je jedna věc, za kterou si stát prý nemůže. Anticharta. „To byl vrchol manipulace,” svěřil se populární zpěvák. „Prostě nás tam nahnali, poslali před tím za mnou lidi, kteří mi neřekli celou pravdu,” dodal. Slovo anticharta nikdy předtím prý nezaznělo. Tvrdí ale, že celý život byl svůj. Říkali, že se má v písních více politicky a uvědoměle projevit, aby to nebylo tolik o lásce a dalších věcech. „Jenže zjistili, že by to byl nesmysl, tak toho nechali,” dodává zpěvák. Nakonec prý řekli: „Zpívej, jak zpíváš.”

V souvislosti se 100. výročím založení Československa se redaktor ptal Karla Gotta, jak se mu žije s tím, že je víc jak polovinu tohoto času nejznámějším člověkem u nás. Havla prý před revolucí znalo málo lidí. Gott odpověděl, že to pro něj těžké není, že vždy žil s vědomím, že to dokáže. Prý mu přátelé říkali okolo 28 let, že přijdou mladí a smetou ho, ale nesmetli. Ale uznal, že s věkem roste zodpovědnost ohajovat dosažené úspěchy.

Z osobních věcí se pak otázka stočila na politiku a historii. Šlo o to, zda Gott souhlasí s tím, že velké země dělají historii malým zemím. Gott citoval Gottfrieda Thomase Manna, který tvrdil ve svém obsáhlém díle Valdštejn: „Komu patří Čechy, tomu patří Evropa”. Gott dále tvrdil, že ať už jsme měli spojence na Západě či Východě, vždy o nás rozhodovali ti velcí. A že když půjde o globální zájmy, tak si nás opět rozdělí. „Myslím, že kostky jsou stejně vrženy,” prohlásil.

Ke konci interview došla řada na Gottovy politické názory a zapojení se do politiky. Na koncertu v roce 1998 podpořil Karel Gott podle redaktora Václava Klause, pak se ale už nechtěl politicky angažovat se slovy, že by už nebyl neutrální a není žádný protestsongař ani bojovník. Ale politické názory má, proč se tedy neangažuje? Gott řekl, že nechce podporovat žádnou stranu, ale někdy se prý politikou zabývá více jak hudbou a je za to kritizován.

Nedávno ho prý haněli jemu neznámí spisovatelé. Podepsali údajně petici, že se nemá účastnit Českého roku v Lipsku. Přitom tam prý Gott ani neměl vystupovat. „Bylo to směšné! Navíc, že já bych špatně reprezentoval v Německu? Měl jsem tam stovky koncertů a silnou podporu,” ohradil se. Reprezentoval tam prý řadu let mnohem lépe než dotyční spisovatelé, kteří prý petici podepisovali z vypočítavosti, aby se o nich mluvilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…