Karel Randák popsal, jak bude zřejmě vypadat útok na Letiště Václava Havla

22.03.2016 22:48

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) má za to, že teroristé cíleně zaútočili na srdce Evropské unie. Chtějí tak dát najevo, že neválčí jen s Belgií, ale s celou Evropskou unií. Musíme se s tím vyrovnat, přijmout určitá opatření a nepropadat panice. Ministr Zaorálek doplnil, že bychom se mohli inspirovat např. v Indonésii. Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák popsal, jak může vypadat útok na Prahu.

Karel Randák popsal, jak bude zřejmě vypadat útok na Letiště Václava Havla
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), europoslanec Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09 a někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák promluvili v úterních Událostech, komentářích České televize ke dnešnímu hrůznému teroristickému útoku v Bruselu.

Pospíšil v úvodu prozradil, že centrum Bruselu bylo uzavřeno. „Na druhou stranu je třeba říci, že Evropský parlament jako takový zůstal otevřený a poslanci se snažili pracovat. Atmosféra je tady velmi stísněná. Bruselané čekali, že podobné útoky mohou přijít. Ale těžko se připravíte na to, že tu máte útok s desítkami mrtvých. Lidé nevědí, co bude dá,“ konstatoval. „Dnešní útok byl útokem proti EU. Byl to jasný signál, válčíme s vámi, Evropané, válčíme s vámi jako s institucí, Evropskou unií,“ zaznělo z jeho úst také varovně.

Teroristická rizika nelze podle jeho názoru zcela eliminovat, ale faktem je, že v minulosti Unie zaspala. Dnes se proto budeme muset vzdát části našich svobod. Zásadnější ovšem je, aby politici podporovali tajné služby. „Já nejsem pro omezení našich základních svobod, to by bylo vítězství teroristů,“ řekl. Abychom dali najevo, že se nenecháme zviklat, neměli bychom opakovaně propadat panice.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek následně diváky uklidňoval, že České republice nehrozí bezprostřední ohrožení. Zdůraznil však také, že je třeba mít pod kontrolou klíčová riziková místa. Proto vláda rozhodla o nasazení 550 vojáků. „Vojáci budou nasazeni a budou policii k ruce,“ řekl ministr.

V Bruselu prozatím platí čtvrtý bezpečnostní stupeň, čili stupeň nejvyššího ohrožení. Platí také doporučení ministerstva pro všechny občany České republiky, aby v tuto chvíli nejezdili do Bruselu. „Budeme to každý den vyhodnocovat, a pokud se něco změní, budete o tom informováni,“ doplnil ministr.

Pokud chceme toto bezpečnostní riziko vyřešit, musíme porazit Islámský stát, který pravděpodobně za dnešními útoky stojí. To se nepodaří bez spolupráce Západu s Ruskem či Íránem. Současně musíme regulovat přísun uprchlíků do Evropy. Musela být uzavřena balkánská cesta a musí dojít ke spolupráci s Tureckem při regulaci uprchlické vlny. Tato slova pronesl šéf české diplomacie jen krátce poté, co sněmovna odmítla unijní dohodu s Tureckem o bezvízovém styku.

„Já jsem byl nedávno v Indonésii, to je 250milionová muslimská země, která si s problémem radikálního islamismu poradila velmi efektivně, protože dohlíží na to, aby už na školách nepůsobili radikální imámové. Je to věc kontrolovaná státem. Neexistuje tam to, co dnes slyším v souvislosti s migrační krizí, že v Německu roste počet radikálních imámů,“ popsal možnou inspiraci pro Evropu člen vlády.

Randák plně souhlasil s tím, co už řekl europoslanec Pospíšil. Doplnil, že EU zatěžuje politická korektnost. Dnes se například mluví o tom, že je třeba tvrdě zakročit v bruselské čtvrti Molenbeek, jenže už je pozdě. Bezpečnostní složky měly zakročit už před lety.

„Musíme si uvědomit, že pro Islámský stát je reklamou přihlásit se k takovým teroristickým útokům,“ doplnil Randák s tím, že to ještě neznamená, že IS útok v Bruselu opravdu provedl. Takový útok podle jeho názoru můžeme očekávat i na Letišti Václava Havla v Praze. „Pokud bude člověk vypadat jako Evropan, tak se mu podaří pronést nějaký výbušný systém do té vstupní haly,“ popsal možný útok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…