Karel Schwarzenberg uhranul úvahou: Kdybych zemřel...

14.10.2015 9:31

Předseda TOP 09, neúspěšný kandidát na prezidenta a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg překvapil v rozhovoru pro DenníkN.sk úvahou, proč nebude znovu kandidovat na předsedu strany.

Karel Schwarzenberg uhranul úvahou: Kdybych zemřel...
Foto: archiv
Popisek: Karel Schwarzenberg

„V politice ještě zůstanu, dokud mi slouží zdraví. Jen jsem se vzdal předsednictví, aby měla strana nové vedení, pokud bych to už kvůli zdravotnímu stavu nezvládal. Nechci, aby nastal chaos, pokud bych náhle zemřel. Letos mi bude 78 let a moji přátelé, například Václav Havel, Ivan Magor Jirous a nedávno Ladislav Kantor, odešli o mnoho mladší, a to mě přivedlo k zamyšlení," uvedl Schwarzenberg s tím, že i vlastní podnik odevzdal včas synovi, chce, aby to bylo v pořádku i v TOP 09.

V rozhovoru se Schwarzenberg vyjádřil také k osobě ministra financí Andreje Babiše (ANO). „U nejpopulárnějšího českého politika Babiše už neexistuje konflikt zájmů. Státní zájmy dokonale sladil se svými,“ uvedl.

A samozřejmě nemohla chybět ani slova k prezidentu Zemanovi a kauze červených trenýrek místo prezidentské standarty. „Zda si je zasloužil, nevím, ale že pracoval na tom, aby se něco takového stalo, to určitě ano. Nejvíc mi vadí jeho příklon k autoritářským režimům, jeho náklonnost k Putinovi a Číňanům. Má poradce, který pracuje dodnes pro ruskou firmu Lukoil,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že mu vadí i šíření strachu a nenávisti i jeho slova o muslimech.

Původní text ZDE.

Podle něj se Zeman k Číně uchýlil proto, že jej tam přijímají s lichotkami. „Líbí se mu, když stojí na tribuně v Pekingu. O to mu jde nejvíc, připadá si potom jako světový politik,“ řekl exministr zahraničí.

A řeč přišla i na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Putin se stále vidí ve velikosti Sovětského svazu, jehož pád považuje za největší geopolitickou katastrofu. Ví, že kdyby si podmanil Ukrajinu v 21. století, měl by rozhodující vliv v Evropě. Zapomínáme, že Ukrajina je velká jako Francie, to mění rovnováhu kontinentu,“ dodal Schwarzenberg s tím, že Putin věří, že se pro Sýrii zapomene na Ukrajinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…