Kašlete na Sněmovnu, nadával Okamura vládě. I lidovci. Učitelé zapláčou

27.03.2019 14:04

V Poslanecké sněmovně to zase jednou vřelo. Poslanci se takřka do krve rozhádali kvůli platům učitelů. V úterý poslanci odhlasovali, že koalice ANO a ČSSD musí naplnit to, co si předsevzala – zvýšit platy učitelům a to co nejrychleji, resp. od 1. ledna 2020. Ve středu dopoledne se však toto hlasování začalo zpochybňovat. Nakonec vláda rozhodla o tom, že platy učitelů porostou pomaleji, než žádala opozice. To mnoho poslanců rozzlobilo.

Kašlete na Sněmovnu, nadával Okamura vládě. I lidovci. Učitelé zapláčou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Páteční zasedání sněmovny. Na programu bylo zdanění církevních restitucí nebo lesní zákon

Vláda plní podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) závazek z programového prohlášení o zvyšování platů učitelů v regionálním školství. První návrh státního rozpočtu pro příští rok předpokládá jejich růst znovu o 15 procent, řekl v úterý ve Sněmovně Plaga. Informovala o tom ČTK.

Poslanci diskutovali o tom, jak kabinet plní jejich dřívější doporučující usnesení, aby učitelé pobírali příští rok 130 procent celostátní průměrné mzdy. Dnes jej na návrh Lukáše Bartoně (Piráti) opět potvrdili. Kabinet v prohlášení přislíbil kroky, aby se platy učitelů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017. Podle Plagy jde o 45.000 až 46.000 korun. „Závazek držíme,“ prohlásil ministr. Sněmovna v dalším schváleném usnesení, jak je předložil Roman Kubíček (ANO), uvedla, že s postupným navyšováním platů v souladu s programem vlády souhlasí.  

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Není přitom bez zajímavosti, že z poslanců hnutí ANO hlasovala pro přijetí jen bývalá ministryně obrany a resortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Další Babišovi poslanci se buď hlasování zdrželi nebo vůbec nebyli v sále. Rozhodnutí, že vláda musí plní svůj závazek zvyšovat platy učitelů tak prošlo jen velmi těsně

V úterý večer se do vlády pořádně obul jen Tomio Okamura, zakladatel hnutí Svoboda a přímá demokracie. Obořil se na kabinet, že přemýšlí,jak navýšit výdaje na obranu, ale na učitele kašle.

„Vážené dámy a pánové, vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM nesplnila usnesení Sněmovny, aby od 1. 9. 2018 zvýšila platy učitelů o 15 % a ostatních pracovníků ve školství nejméně o 10 % pro dosažení průměrného platu učitele 130 % průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020. Místo toho utrácí miliardy tam, kde nemá. Například na zahraniční bojové mise české armády či politickým neziskovým organizacím, a to ještě velmi špatným způsobem, jak ostatně zjistil aktuálně Nejvyšší kontrolní úřad. Ještě horší je, že vláda toto neplnění usnesení Poslanecké sněmovny ani jakkoli Poslanecké sněmovně neodůvodnila,“ prohlásil rozzlobený Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Takže vláda kašle nejen na učitele a na nepedagogické pracovníky ve školství, ale také na většinový hlas Sněmovny. To je skutečně velmi arogantní. To, že vláda nerespektuje rozhodnutí odhlasované většinou zákonodárců, je fakt k zamyšlení, v jakém politickém systému žijeme a zda by nebylo dobré pokusit se vybudovat konečně demokracii, v níž vládnou občané a nikoli vybrané stranické elity, které se už nenamáhají ani hrát hru na zastupitelskou demokracii. Za pozornost stojí také fakt, že vláda se ani nepokusila najít peníze na navýšení platů. Zatímco například na financování slev na dráze našla vláda zdroje okamžitě, nejvíce jich údajně sebrala právě na resortu školství. Je zcela jasné, že pro zvýšení platů učitelů od 1. září 2018 neudělala vláda nic. A Ministerstvo školství také nic,“ pokračoval Okamura ostře.

Druhý den ráno se hlasování pokusil zpochybnit poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a chtěl nechat hlasování zopakovat, aby nebylo jasně dáno, že platy učitelů se mají zvedat již od roku 2020. Neuspěl však. 

Lidovecký poslanec Jan Bartošek se jak Foldynovi, tak jeho kolegům – poslancům vládních stran – vysmál.

„Jestli pro vás je ‚bezprostředně‘ to, že večer něco hlasujeme a ráno se k tomu vrátíme a začneme zpochybňovat, co se dělo včera večer, tak to je velmi zvláštní pojetí času. Mně to trošičku připomíná, když v šedesátém osmém k nám přijely ruské tanky, tak se říkalo, že přijely jenom dočasně. A jaká byla jednotka dočasnosti? Jeden furt. Tak mi to připadá, že vaše pojetí času je podobné. Že bezprostřední hlasování, co se jednalo včera večer, znamená druhý den ráno,“ rýpl si do vládní koalice.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

A Bartošek nebyl jediným poslancem, který na kabinet útočil. Také poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) konstatoval, že vláda sice prohlašuje, jak bude zvyšovat platy učitelů. ale když jí to svým hlasováním uloží přímo Sněmovna, vládní koalice se zalekne a chce rozhodnutí zvrátit.

„Ukázka ‚marketingové politiky‘ této koalice, veřejně tato koalice říká jak chce zvýšit platy učitelů na 130 % průměrné mzdy v ČR, včera to sněmovna svým usnesením vládě doporučila od 1.1.2020, ale přes noc si to vládní koalice rozmyslela a lekla se toho, že by to musela splnit,“ napsal lidovec na sociální síti twitter.   

A nakonec vláda dosáhla svého. O včerejším bodu se hlasovalo ve středu dopoledne znovu a tentokrát se vše odehrálo podle představ vládní většiny a rychlejší růst platů učitelů byl zbrzděn.

Poslanec STAN Petr Gazdík za to nenechal nit suchou na sociálních demokratech. „Já věřím, že třeba to hlasování budeme opakovat a třeba dojdeme k jinému výsledku, protože při prvním hlasování nám čtyři sociální demokraté řekli, že si nepřejí zvýšení platů učitelů od roku 2020. Ve druhém hlasování jsou to dva sociální demokraté, kteří rozhodli o tomto usnesení, že to nemá být od roku 2020. Je to v přímém rozporu s tím, co jste tady říkali, milí kolegové a milé kolegyně ze sociální demokracie,“ pravil Gazdík.   

Poslanec Vlastimil Válek se přidal a na sociální síti twitter popsal, jak to tedy teď bude s platy učitelů. Jeho výklad učitele ani vládu pravděpodobně nepotěší. „Pěkné. Plat učitele byl v roce 2012 o více než 2800 Kč vyšší než průměrný plat. Dnes je to o 120 korun. To je výsledek vlády ANO, ČSSD a KSČM. Ve sněmovně kecy o tom, že plat učitelů naroste na 130 % průměrného platu, ale realita je zcela jinde,“ vypálil Válek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…