Kauza Liglass: Smelík žádal o podporu kancléře Mynáře v dopise plném chyb

24.09.2017 16:14

I přestože majitel společnosti Liglass Trading CZ Michael Smelík získal dobrozdání kancléře Hradu Vratislava Mynáře, aby jeho společnost zvítězila v soutěži o kontrakt na stavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu, zřejmě nakonec celou zakázku dělat nebude. Tamní vláda totiž začátkem týdne ohlásila vypovězení smlouvy. Server iRozhlas.cz nyní zveřejnil dopisy Smelíka, jimiž právě Mynáře žádal o podporu.

Kauza Liglass: Smelík žádal o podporu kancléře Mynáře v dopise plném chyb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Dopisy dlouho ani jedna ze stran nechtěla zveřejnit. Nyní je patrné, že Smelík svůj dopis na Hrad adresoval loni v polovině května, kdy se snažil získat podporu pro plánovanou investici na kyrgyzském trhu. 

„Dovoluji si vás tímto požádat o podporu vašeho úřadu při plánované investici společnosti Liglass Trading na území Kyrgyzské republiky formou přípisu nebo takovou, jaký je obyčej,“ napsal Smelík s tím, že investice je plánována do oblasti výstavby fotovoltaických elektráren a výstavby a dodávek technologií malých vodních elektráren.

Původní text ZDE.

Na tento první dopis se Smelík podle serveru iRozhlas.cz nedočkal odezvy, jaké chtěl. Mynář jej prý odkázal na Hospodářskou komoru, tu však Smelík nekontaktoval. Místo toho se obrátil na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, kde uspěl. Následně, v srpnu 2016, pak znovu adresoval svou žádost na Hrad. Ten pak kyrgyzské straně společnost vskutku doporučil. 

Jak nyní uvádí server, dopisy adresované na Hrad jsou plné chyb, dokonce došlo i k překlepu v podnikatelově podpisu, kdy je podepsán jako Smělik. V SMS zprávě serveru Smelík dopisy označil jako za pravé a za chyby se omluvil.

Společnost Liglass Trading zakázku v Kyrgyzstánu nakonec získala. Nyní však premiér země Sapar Isakov oznámil, že smlouvu s českou firmou vypoví, protože nedodržela podmínky kontraktu. Ve stanoveném termínu podle všeho nevyplatila původního ruského investora. Smelík v té souvislosti hovořil o oklamání tamní vládou, proto prý peníze neposlal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…