Kauza Polčák: Rakušan vytáhl na Okamuru jeho minulost

07.04.2022 14:14

Poslanecké jednání k aféře kolem Polčáka v kauze Vrbětice skončilo bez výsledku. Sněmovna dnes neschválila návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozičních SPD a ANO. Zákonodárci vládního tábora jej nepodpořili. Debatě před hlasováním dominoval spor poslanců obou opozičních hnutí s politiky koaličních STAN. Navzdory tomu, že v ní mohli vystupovat jen řečníci s přednostním právem, trvala zhruba tři hodiny.

Kauza Polčák: Rakušan vytáhl na Okamuru jeho minulost
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

Pro přijetí programu hlasovalo 70 poslanců SPD a ANO z celkem 158 přítomných zákonodárců. Proti bylo 79 poslanců z řad vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, další se hlasování zdrželi.

Lídr SPD Tomio Okamura opět označil koaliční hnutí za podnikatelsko-politický projekt úzké skupiny lidí. Polčák navíc podle něj nevyvodil plnou politickou odpovědnost, když nerezignoval na mandát evropského poslance. Podle místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) může aféra kolem Polčáka ohrozit důvěru v demokratický legislativní proces.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Naopak místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) označila vyvolání mimořádné schůze poslanci SPD a ANO jen za ztrátu času a peněz. „Jiný smysl tato mimořádná schůze nemá,“ prohlásila. O aféře kolem Polčáka uvedla, že o žádnou velkou kauzu nejde. Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že hnutí na rozdíl od opozičních stran svoje kauzy řeší, a netvrdí, že jde o lži a o kampaň. Polčák podle něho politickou odpovědnost vyvodil. Podle předsedy klubu STAN Josefa Cogana ukázalo nynější jednání pouze politické divadlo s falešnými herci.

Polčák žádal jako advokát odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání zákonného odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Po zveřejnění případu se odměny vzdal a odstoupil z pozice místopředsedy STAN.

Okamura prohlásil, že se STAN tváří, že hájí zájmy malých obcí, přičemž ale obchoduje se zákony. Ptal se Rakušana na to, proč Polčáka nevyzval ke složení europoslaneckého mandátu či zda ho STAN nominuje na kandidátku do dalších evropských voleb. V souvislosti se STAN Okamura připomněl také podnikání místopředsedy Věslava Michalika či zámořskou stáž bývalého poslance Jana Farského. „Poškozovat naši zemi, připravovat ji o peníze, je prostě v souladu s programem hnutí STAN,“ prohlásil lídr SPD.

Rakušan zase obvinil Okamuru z toho, že se choval jako politický byznysmen ke svému někdejšímu hnutí Úsvit. „Zloděj křičí chyťte zloděje,“ prohlásil. Rakušan ale také řekl, že Polčák nebude mít jeho podporu v případné obhajobě europoslaneckého mandátu.

Mračková Vildumetzová řekla, že Polčák slíbil prosazení odškodňovacího zákona za peníze. V souvislosti s hnutím STAN mluvila až o „mafiánském chování“. „Společně bychom měli dát signál, že toto by se už nemělo nikdy v budoucnu stát,“ uvedla. Hnutí ANO chtělo navrhnout usnesení, podle kterého by Sněmovna uvedla, že „při přijímání zákonů se poslanci řídí ústavou a právními předpisy a důrazně odmítá jakékoli snahy získávat provize nebo jakékoli finanční plnění za přijaté zákony“. Vzhledem k tomu, že návrh programu schůze nebyl schválen, poslanci o avizovaném usnesení hlasovat nemohli.

Kovářová prohlásila, že by bylo užitečnější, kdyby Sněmovna věnovala nyní zmařené hodiny zákonům, které je třeba projednat. Uvedla, že obce a lidé z okolí Vrbětic potřebovali právníky, protože předchozí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) i Andreje Babiše (ANO) podle ní v odškodnění nekonaly.

Opozice neprosadila debatu o Polčákově postupu předminulý týden na běžné sněmovní schůzi. Koalice tehdy navrhované zařazení nového bodu do jejího programu vetovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…