Kauza „Polčákovné“: Původně si řekl o deset tisíc, vzpomínala místostarostka. Ale pak bylo všechno jinak...

25.03.2022 14:30

Mezi serverem Seznam Zprávy a europoslancem Stanislavem Polčákem se rozhořela bezmála mediální válka. Kvůli odměně za zastupování obcí postižených v roce 2014 výbuchem ve zbrojních skladech ve Vrběticích. Sotva Polčák označil jednu zprávu novinářů za nesmysl, přišla další rána.

Kauza „Polčákovné“: Původně si řekl o deset tisíc, vzpomínala místostarostka. Ale pak bylo všechno jinak...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Server Seznam Zprávy přišel s informací, že Polčák jako europoslanec nabídl obcím poznamenaným výbuchem ve zbrojních skladech, že jim pomůže vymoct nějaké odškodnění na státu. Obce na jeho návrh přistoupily. Některé pravděpodobně s vírou, že pomoc bude bezplatná. Polčák ve své snaze uspěl, ale k překvapení některých obcí si za svou pomoc naúčtoval na 8 milionů korun. Opozice tuto sumu bleskově označila za „polčákovné“.

Sám Polčák se proti tvrzení serveru Seznam Zprávy obratem ohradil.

„V žádném případě nejde o provizi za prosazení zákona, jak je z uvedeného zřejmé a jak jsem webu Seznam Zprávy písemně uvedl. Jasně jsem zdůraznil jak redaktorovi Vojtěchu Blažkovi, tak i později v prohlášení na sociálních sítích, že šlo o náročnou advokátní práci, která trvala řadu měsíců a ještě dále pokračuje. V současné době stále vyřizujeme žádosti desítek občanů, kteří se obracejí s žádostí o pomoc, neboť na ně zákon nepamatuje. Obce jim již v minulosti rozeslaly informace, u koho jim uhradily právní zastoupení. Dané skutečnosti lze jednoznačně doložit. O přezkum toho, že jsem postupoval eticky a v souladu se zákonem, požádám Advokátní komoru. S ohledem na tlak, kterému jsou vystaveni kolegové starostové z dotčených obcí, jsem se rozhodl od uzavřených smluv odstoupit, obce jimi tedy nebudou dále vázány,“ napsal Polčák v prohlášením předaném novinářům.

Jenže se ještě nestačil ani oklepat a je tu další úder.

Server upozornil, že město Slavičín, po němž Polčák požadoval 2,6 milionu, europoslanci provizi odmítlo dát. Místostarostka Monika Hubíková (ANO) prozradila, že politik loni v dubnu nabídl radním, že bude město při odškodnění zastupovat. Ale odměna za jeho služby měla být pouhých 10 tisíc, které mu Slavičín uhradil.

„Brala jsem to tak, že si chce trochu ohřál politickou polévku – proč ne. Ale osobně jsem se ho tehdy na radě ptala, kolik to bude stát. Řekl, že jen 10 tisíc. A že kdyby byl problém, to znamená, kdybychom odškodnění nezískali, tak že ty peníze dá nějakému dobročinnému spolku,“ prozradila Hubíková.

Polčák se sice odměn pro sebe vzdal a na post místopředsedy v hnutí STAN rezignoval, ale stále dává jasně najevo, že na svém počínání nevidí nic špatného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…