Kauzu Šišky a Hojera z Drábkova ministerstva vrátil soud k novému jednání

25.09.2014 9:14

Kauzu exúředníků Ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a Milana Hojera, kteří dostali letos 6 a 5 let vězení za vydírání, vrátil odvolací soud k novému jednání. Muži podle žalobce žádali od firmy stažení stížnosti na úřad, jinak by prý nedostala zakázku. Vrchní soud v Praze případ poslal zpět Městskému soudu v Praze ve středu v neveřejném jednání, zjistila v kanceláři soudu ČTK. Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Kauzu Šišky a Hojera z Drábkova ministerstva vrátil soud k novému jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Podle mluvčího soudu Jana Fořta se rozhodovalo již ve středu v neveřejném jednání, podrobnosti mluvčí neměl k dispozici. Jednání bylo původně na webu justice.cz oznámeno na dnešek.

Ze zjištění ČTK vyplývá, že předchozí verdikt byl zrušený a spis se vrací k novému jednání. Odůvodnění získají advokáti v následujících dnech. Neveřejné jednání se koná bez státního zástupce, právníků a obžalovaných a děje se tak zpravidla ve chvíli, kdy lze dopředu usoudit, jaké padne rozhodnutí.

Bývalý náměstek Šiška a exšéf IT oddělení úřadu Hojer podle městského soudu žádali od jednatele firmy OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu. V opačném případě by prý firma nedostala stomilionovou zakázku.

Hojera se Šiškou poslal soud do vězení letos na jaře

Oba muže potrestal vězením v letos v květnu Městský soud v Praze, proti čemuž se odvolali. Vinu odmítají a hájí se tím, že plnili nařízení vlády, podle nějž dostali za úkol uspořit polovinu nákladů ministerstva. OKsystem prý měl v oblasti IT zakázek monopolní postavení a diktoval si stále další podmínky. Firma zajišťovala pro úřad čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se ale v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Podle soudu Šiška s Hojerem po vzájemné dohodě opakovaně požadovali po jednateli firmy Martinu Procházkovi, aby stížnost u antimonopolního úřadu stáhl. Od července do září 2012 mu prý na schůzkách ve svých kancelářích i v nedaleké kavárně hrozili, že v opačném případě firmě nebude přidělena zakázka na přepis informačního systému státní sociální podpory do jednotné datové základny v hodnotě nejméně 100 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…