Kavan: Odbory čekají. Ale pak promluví otrávení lidé, kteří nemají co ztratit

25.08.2022 8:05 | Glosa

Evropa se v důsledku války na Ukrajině topí hluboko v energetické krizi a vysoká inflace doléhá na ekonomiky států. Českou společnosti začíná významně prorůstat chudoba. O tom, zda dokáže česká kotlina ustát energetickou krizi, vyvolanou odporem k ruským fosilním palivům, mluvil v rozhovoru pro Rádio Universum bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Zatím podle jeho predikcí směřuje vše k tomu, že vypuknou občanské nepokoje.

Kavan: Odbory čekají. Ale pak promluví otrávení lidé, kteří nemají co ztratit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

Největší nebezpečí, které nám dnes podle Kavana hrozí, není vojenské, nýbrž to, že nás rusko-ukrajinský konflikt bude stát stále víc a víc peněz, což se podle jeho slov bohužel promítne do životní úrovně českých obyvatel a do dalšího zdražování.

Čeští politici jsou podle Kavana „posedlí“ myšlenkou získat nezávislost na těchto ruských palivech. Jako selhání české politiky vnímá to, že „ruský plyn de facto kupujeme od německého prostředníka místo od Gazpromu“.

  • Původní zdroj ZDE

Nevěřícně kroutil hlavou nad tvrzením českých novin, že když Evropská unie ušetří 15 % naší spotřeby, tak se staneme nezávislí na ruském dodavateli: „To nevím, kolik politiků tomu uvěří… Ale asi ano, protože už jsem si zvykl na to, že politik řekne nějakou s prominutím hloupost, noviny to převezmou, zdůrazní to, politik si to pak v těch novinách přečte, uvěří tomu, a začne to dokonce prosazovat, přestože si několik týdnů předtím myslel, že to je hloupost,“ pokračuje Kavan.

Už dnes je vidět, že řada členských států Evropské unie říká, že na těch 15 % snížení spotřeby nepřistoupí. Čili my podle Kavana ale patříme k těm relativně méně početným zemím, které to až přehánějí. „My automaticky jsme ochotní, pokud jde o Rusko, uvěřit tomu nejhoršímu scénáři, a pak ho začít prosazovat ještě v době, kdy je ten scénář jen na papíru nebo v našich hlavách,“ všímá si.

Připustil, že se obává možnosti rozbourání sociálního smíru. „Myslím, že k tomu může dojít. A to beru v úvahu, že na rozdíl třeba od Francie Češi nejsou národem, který se nechá vyprovokovat tak, aby šel protestovat do ulic. Kdyby se ty problémy, které my tu máme a ještě budeme mít, děly v Paříži, tak je Paříž už dneska napěchovaná protestujícími lidmi, na to ji znám dost dobře,“ poznamenal.

Nepokojům ve společnosti se podle jeho odhadu Česko nevyhne: „Já mám obavu, že tentokrát bude hůř. To zdražování už dnes je obrovské. Jestliže lidé v normálních domácnostech místo 25 tisíc budou platit 80 až 90 tisíc, kde na to vezmou? A pokud se to zdražování bude promítat do všech ostatních oblastí – už dneska vidíte energetika, potraviny, ale taky bydlení, doprava a podobně –, tak téměř nikdo toho nezůstane ušetřen. A v tu chvíli, domnívám se, že se vytvoří živná půda pro možné protesty,“ predikuje Kavan.

Je zvědav, zda v září odboráři sáhnou k některým varovným signálům, že by mohli přejít až třeba ke stávce. „Zatím nechtějí, zatím čekají, zda jim vláda vyjde aspoň částečně vstříc. Ale pokud jim vláda nevyjde vstříc, aby to bylo aspoň znatelné, tak nemůžete vyloučit, že se odbory postaví do čela znepokojených a naštvaných, otrávených lidí, kteří budou mít pocit, že nemají co ztratit,“ myslí si.

Vláda měla jít podobnou cestou jako Maďarsko ohledně zastropování třeba cen energií. „Myslím si, že i když se podíváte na okolní státy, začínaje Maďarskem přes Polsko až k Rakousku a dalším zemím, tak všude se vlády snažily situaci svým občanům ulehčit více než u nás. A to bylo pro mě velmi smutné zjištění, já jsem očekával, že vláda pomůže účinněji,“ dodal Jan Kavan zklamaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…