Kazatel smíření Václav Havel. A další novinové perly z Německa

27.12.2011 12:33

V Německu chápou smuteční akty okolo smrti Václava Havla jako českou kritiku současné politiky. Alespoň tak to vidí Karel Hvížďala na svém blogu. Německé noviny tvrdí, že Havel musel zemřít, aby lidé opět pocítili jeho sílu.

Kazatel smíření Václav Havel. A další novinové perly z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

„Zatímco u nás se bývalý prezident skoro unisono adoroval, sousedé vnímali smuteční akty v Česku jako směsku vzpomínkových oslav a kritiky současných politických elit, jak napsal hned v perexu respektovaný týdeník Die Zeit,“ píše na svém blogu na Aktuálně.cz Karel Hvížďala.

Podle něj staví německá média smrt Václava Havla do současného kontextu, kdy podle průzkumů Češi nesouhlasí s množstvím činů vládní koalice. „Jiná média zase připomínala, že s pietními akty začali studenti u paty sochy svatého Václava na Václavském náměstí, kde se objevovala hlavně hesla typu: Václave, my tě nezklameme! A toto heslo, píší novináři, má v současném Česku jasné politické poselství a neznamená nic jiného, než tvrdou kritiku současných českých politiků,“ píše se v prý v Německu.

„Newsmagazín Der Spiegel ho zřejmě právě pro jeho výjimečné postoje nazývá Kazatelem smíření! Jenže, připomínají němečtí novináři, čeští občané po mnoha desetiletích totalitních režimů už nechtěli slyšet žádná morální kázání, ale toužili spíše po vyšší životní úrovni a chtěli patřit k Západu.

Proto se uskupení Haveliánerů podle Němců stále zmenšovalo, jenže jak píše zase Die Zeit, nikdo ze současných politiků ani zdaleka nedosahuje Havlova formátu, což se projevilo hlavně tím, že země je po jeho odchodu zmítána korupčními skandály a ovládaná nezastíraným klientelismem,“ srovnává Hvížďala a naráží na současné politiky.

„ Pravděpodobně musel Václav Havel zemřít, abychom my všichni zase pocítili jeho sílu, citují německé noviny komentář z českých médií. Proto heslo, které se objevovalo často pod sochou na Václavském náměstí, o tom, že studenti Václava nezradí, je možné číst nejen jako neškodnou frázi, ale i jako výzvu k boji,“ naznačuje komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…