Každý Rom na střední školu! Pomohou se stárnutím Evropy. Návrhy z Bruselu, z okolí TOP 09 a KDU-ČSL

22.06.2020 12:20

Evropští lidovci na Twitteru sdíleli návrh slovenského europoslance za stranu Igora Matoviče, Petera Polláka. V návrhu se zabývají tím, jak zlepšit situaci Romů. Plán zahrnuje investice do pitné vody i možnost podpůrného doučování Romů tak, aby každý z nich získal středoškolské vzdělání. „Integrace rostoucí populace Romů není zátěží, ale příležitostí,“ napsali na Twitteru. 41 % Romů se cítí diskriminováno kvůli svému etnickému původu, jak s tím bojovat?

Každý Rom na střední školu! Pomohou se stárnutím Evropy. Návrhy z Bruselu, z okolí TOP 09 a KDU-ČSL
Foto: repro Facebook
Popisek: Slovenský europoslanec za hnutí Igora Matoviče OĽaNO, Peter Pollák

Evropská lidová strana, tedy frakce v Evropském parlamentu, v níž jsou zastoupeny i čeští Lidovci, Starostové a nezávislí či TOP 09, sdílela na svém Twitteru příspěvek. Ten se týkal situace Romů v Evropské unii. „10 let Romské strategie EU nic nezměnilo v těžké každodenní realitě Romů,“ zněla část tweetu. Příspěvek pokračuje konkrétními politickými návrhy, za nimiž stojí slovenský europoslanec Peter Pollák za stranu Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

 

 

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16981 lidí

Tyto politické návrhy mají dát všem Romům šanci a mají pomoct s problémem stárnutí Evropy. Konkrétně tedy žádají o více investic v infrastruktuře pitné vody, jelikož každý třetí Rom žije bez pitné body doma. „Každý Rom musí získat středoškolské vzdělání a možnost podpůrného doučování tak, aby jejich šance na získání práce byla stejná, jako u neromů.  Polovina dětí školního věku v některých romských komunitách nenavštěvuje školu,“ zněl další návrh.

Dále by pak místní podnikatelé měli mít dle politika pobídky k zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Podpora romského podnikání je prý pak způsob, jak to změnit. „V některých státech EU až 63 % Romů jsou nezaměstnaní nebo se nechodí vzdělávat,“ varovali Lidovci.

Problémem je pak i nenávist vůči Romům. Bojovat by se s ní mělo skrz vzdělávání o romské historii a kultuře ve školách, čtením romské tematiky v médiích a posloucháním toho, co Romové říkají na politiku ve všech úrovních. 41 % Romů se prý cítí diskriminováni kvůli jejich etnickému původu. „Integrace rostoucí populace Romů není zátěží, ale příležitostí. Abychom využili této příležitosti, zaměříme se v EU na dosahování výsledků v romských projektech, zaměřujících se na země s velkou romskou komunitou a bojující proti hluboce zakořeněným stereotypům,“ zakončila Evropská lidová strana na Twitteru svůj příspěvek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…