Každý druhý Čech uvítal Obamovo znovuzvolení, ukázal průzkum

10.12.2012 22:20

O letošní prezidentské volby ve Spojených státech, které v listopadu vyhrál Barack Obama, se zajímaly více než dvě pětiny Čechů. S výsledky voleb byla v ČR spokojena polovina lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které má ČTK k dispozici. Zvolení Obamy bude mít podle většiny dotázaných příznivý vliv na obraz USA ve světě, na jejich vztahy s EU, na mír ve světě a boj proti terorismu.

Každý druhý Čech uvítal Obamovo znovuzvolení, ukázal průzkum
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Podle CVVM se v Česku vnímání zahraniční politiky USA zlepšuje.

Velký či částečný zájem o letošní volby projevilo 42 procent lidí, oproti volbám v roce 2008, v nichž se utkal Obama s Johnem McCainem, však poklesl o 16 procentních bodů. Necelá třetina dotázaných uvedla, že se o volební boj zajímala málo, 27 procent se o něj nezajímalo vůbec.

Spokojenost se zvolením Obamy projevilo 50 procent účastníků průzkumu, čtyři procenta byla nespokojena, zbylí k výsledku nezaujali žádné stanovisko, případně uvedli, že nevědí. Od dotazování před čtyřmi lety se výsledek příliš neliší.

Více sympatií vyznávali příznivci ČSSD

Z hlediska stranických preferencí spokojenost s Obamovým vítězstvím častěji vyjadřovali voliči ČSSD, se staronovým prezidentem USA byli spokojenější také lidé, kteří svou životní úroveň hodnotí jako dobrou.

Z dotazování vyplynulo, že podle 55 procent lidí bude mít Obamovo zvolení příznivý dopad na obraz USA ve světě, 54 procent si myslí, že příznivě ovlivní vztahy USA a EU, 53 procent má za to, že se příznivě odrazí na míru ve světě a podle 50 procent kladně ovlivní boj s terorismem a život běžných Američanů. Naopak více než dvě pětiny vyjádřily názor, že vítězství Obamy bude mít nepříznivý vliv na vztahy USA s islámskými zeměmi a situaci v Afghánistánu.

Dopad Obamova působení?

CVVM zkoumala také, jaký dopad podle lidí mělo dosavadní Obamovo působení ve funkci amerického prezidenta. Také zde dotázaní nejlépe hodnotili vztahy USA s EU, obraz USA, mír ve světě a život běžných Američanů. U vztahů s islámskými zeměmi a situace v Afghánistánu, Iráku, Sýrii či na Blízkém východě jsou podíly příznivého a nepříznivého hodnocení buď vyrovnané, nebo nepatrně převažuje mínění o nepříznivém vlivu.

Podle průzkumu CVVM se v ČR zlepšuje vnímání americké zahraniční politiky. Pozitivně ji vnímá 41 procent lidí, jejich podíl se oproti roku 2009 zvýšil o sedm procentních bodů. Negativní postoj zaujímá 25 procent, jejich podíl klesl o 15 procentních bodů. Podle stranických preferencí zahraniční politiku USA hodnotí pozitivně 55 procent příznivců ODS a 50 procent stoupenců TOP 09, z voličů ČSSD je to 42 procent a z příznivců KSČM 28 procent. Proamerické postoje jsou typičtější také pro lidi s dobrou životní úrovní.

Průzkumu, který se uskutečnil od 12. do 19. listopadu, se zúčastnilo 1053 lidí ve věku od 15 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…