Každý nepotřebuje být po operaci dlouho v nemocnici, tvrdí šéf VZP

23.01.2012 19:07

Nemocnice potřebují reformy, aby se mohly změnit podle světového vzoru. Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka je potřeba změna, ale podle něj se zatím žádná neděje.

Každý nepotřebuje být po operaci dlouho v nemocnici, tvrdí šéf VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Prý i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce, aby se nemocnice změnily. Tvrdí to její ředitel Pavel Horák. Zatím ty české podle něj nevypadají jako moderní nemocnice ve světě. „Naším cílem není primárně úspora, aby se platilo méně nemocnicím,“ uvedl v Impulsech Václava Moravce.

I VZP chce prý především změny. Jako příklad uvedl Horák některé operace, které nepotřebují dlouhé hospitalizace – pacientovi stačí na zotavení třeba jen noc. Zrovna to by se podle něj dalo upravit. Proto taky prý není potřeba tolik lůžek v nemocnicích.

Již dříve Horák připomněl na Radiožurnálu, že VZP končí smlouvy s nemocnicemi. Při uzavírání nových bude usilovat o snížení počtu lůžek a slučování oddělení. „Budeme neoblomní, protože ta příležitost se objeví jednou za pět let, a to s koncem těch smluv,“ vysvětloval i nyní své cíle.

VZP nemocnicím tak vypověděla automatické prodloužení smluv. „Beze změn nemůžou nemocnice fungovat, aniž by byly ztrátové,“ pokračoval Horák. Zvýšení DPH, vyšší platy lékařů – to vše si podle něj vyžádá, aby se uspořilo co nejvíce peněz.

Není prý ale pravda, že po revizích léků by pojišťovny ušetřily devět miliard, jak spočítal Státní ústav pro kontrolu léčiv. Stejně tak Horák nesouhlasí, že by projekt IZIP byl ztrátový, jak zase tvrdí jiní. „Pokud vezmu částku dvě miliardy korun, tak ta částka se už bohatě vyplatila,“ je si Horák jistý. Dvě miliardy zatím celý projekt IZIP stál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…