Každý parazituje na každém, napsal publicista o Česku

23.09.2013 7:41

Česká politická scéna je jako potápějící se loď, na které mezi sebou zápasí členové posádky o místo kormidelníka. Žádný volební program ovšem nenabízí řešení hlavních problémů současnosti. Ve svém článku v deníku MF Dnes o tom píše publicista Vilém Barák.

Každý parazituje na každém, napsal publicista o Česku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jeden z demonstrantů s plynovou maskou a helmicí držel v rukou kufr s nápisem "Nesnáším byrokracii"

Barák upozorňuje na několik závažných problémů, které se v Česku odsouvají do pozadí. Například dluh veřejných rozpočtů na konci roku 2012 dosáhl výše 1,785 bilionu korun. Letos se má zvýšit o 100 miliard a v dalších letech to bude pokračovat.

Po volbách se zruší poplatky, ale déle si počkáme na operaci a nebude moderní léčba

Také průběžný důchodový systém není v nejlepším stavu. Během 20 let dosáhne rozdíl mezi příjmy a výdaji 140 miliard korun. Současný dluh lze odhadnout na devět bilionů korun.

Zdravotnictví je neustále dražší, protože se vymýšlejí nové postupy léčby. Peníze ale nejsou. Zato každé město má nemocnici a každý lékař ordinaci. Po volbách hrozí, že budeme déle čekat v ordinacích, na operačních sálech a moderní léčba spolu s léky nám nebude dostupná.

Ve státě kypí byrokracie a všichni vědí, že se rezignovalo na vymáhání pravidel

Ve státě bují pečlivě šlechtěná byrokracie. Jediný ekologista může 10 let blokovat dostavbu dálnice a vyřídit si povolení na stavbu domu trvá déle než jeho samotná stavba.

Všichni vědí, že stát rezignoval na vymáhání pravidel. Bezpečnostním a záchranným složkám byly odebrány finance ve prospěch dávek a důchodů.

Naše demokracie degeneruje

Lidé odmítají povinnosti, vynucují si péči a následují každého, kdo nabídne cukroví. Běda, kdyby někdo sociální dávky podmiňoval veřejnou prací. V takovém případě zasáhne Ústavní soud.

Ve světě se tyto jevy stávaly anebo k nim v této chvíli stále dochází. Vina nespočívá jen na politicích. Došlo k celkové degeneraci demokracie. V tom je příčina dluhů a stav, kdy každý parazituje na každém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…