Kde jsou peníze ze škrtů Kalouska a Drábka! bouřil před lidmi Foldyna

09.10.2013 19:50

REPORTÁŽ Rétoricky zdatný Jaroslav Foldyna se ve středu odpoledne objevil v Lounech, aby na tamním Mírovém náměstí podpořil kampaň ČSSD, jíž je v Ústeckém kraji lídrem. Ztrhal pravici a slíbil zbohatlíkům vysoké daně. Mezi místními tvářemi oranžové politiky nechyběla zaměstnankyně úřadu práce, která je stěžejní prioritou v severočeském regionu.

Kde jsou peníze ze škrtů Kalouska a Drábka! bouřil před lidmi Foldyna
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna na mítinku v Lounech

Rozdíl mezi pouhými škrty oproti roztáčení peněz správným směrem vysvětlil v rychlé řečnické vsuvce na lounském mítinku exposlanec a jednička sociálních demokratů severu Jaroslav Foldyna.

Není nutné vymýšlet novoty!

Škraloupem severočeské kotliny je podle Foldyny fakt, že se v posledních letech nepodařilo přesvědčit nové investory, aby sem přišli. „A o tom bude následující éra,“ říká rozhodně k lidu na lounském náměstí. „Když se podíváme před rok 2006, tak sem investoři přicházeli, ale když nastoupili kolegové z TOP 09, tak se to otočilo. Není nutné cokoliv vymýšlet, ale navázat na to, co bylo dobré,“ řekl a poučil lid o prorůstové ekonomice. „Teď bylo vše o škrtech sociálního inženýra Kalouska a Drábka. Otázka je, kde ty peníze jsou? Ušetřilo se, ale ty peníze nejsou mezi lidmi! Společnost se dostala do sociální křeče,“ vysvětluje posluchačům pod širým nebem a nabádá, že řešení je ve smysluplnosti investic, jako je výstavba silnic a konečně dokončení dálnice D8 a podobně.

„V roce 2005 šlo do veřejně prospěšných prací šest miliard korun, tedy lidi dostali práci za tuto sumu! Pekaři měli komu prodávat rohlíky, řezníci maso a tak dále. Takže ČSSD zajistila obrátky peněz,“ dává lidem prozřít, v čem je rozdíl. „Jo, spekulatni měli pré a ostrouhali těch deset milionů dolních obyvatel. Těch 300 tisíc superbohatých lidí, které tu máme, bude odvádět vyšší daně. Těšte se na to, kluci a holky,“ uzavírá svou řeč na mikrofon, aby pokračoval v dialozích s jednotlivci či skupinkami.

V Lounech má ČSSD hlas z „pracáku“

Zcela přirozená je sociální linie politiky pro Alenu Křtěnovou, pracovnici úřadu práce v nedalekých Litoměřicích. Když v centru města rozdává růže, mohou ji poznat ti, kteří ji v Ústeckém kraji znají právě z místa, kam docházejí s vidinou nové profesní kariéry. „Kandiduji podruhé. Pracuji s nezaměstnanými, proto pro mě levicovost ČSSD byla jasná volba. Pracuji ve veřejné správě od dvaceti let. Je potřeba toho hodně změnit. Jsem optimistka,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz a zmiňuje mimo jiné úskalí dočasných, z dotací podporovaných, pracovních míst. „Mnohá končí okamžitě, kdy zaměstnavatel vyčerpá dotaci. Udržitelnost těchto míst by měla být aspoň dva roky,“ míní.

Sociální demokracie v kampaních sází na již notoricky známé rozdávání oranžových růží. „Proto máme růži ve znaku, protože nás čeká cesta trnitá,“ glosoval to exposlanec a dětský lékař Jaroslav Krákora z Chomutova a poukázal tím, že je po vládě pravice co napravovat.

V Lounech se do rozdávání květin pustili také exposlanci Josef Tancoš, mimo jiné zastupitel města Mostu, nebo starosta Meziboří Petr Červenka.

Oranžové růži konkuruje Babiš

Mladá paní s děckem nepohrdne nabídkou bonbonů, pro manžela bere otvírák na lahve. „Volit ČSSD? Asi ano, ale úplně rozhodnutá ještě nejsem. Za ta léta, kdy se vystřídali, to člověk vidí stejně. Uvažuji i o některých nových uskupení, zejména o Babišovi. Jsem na vážkách,“ prozrazuje Ilona Kučerová z Loun, která volí pravidelně od osmnácti let. Nechyběla ani u volby prezidenta. „No jak by ne. Zvlášť když to bylo poprvé a moje volba vyšla. I když člověk teď neví, zda je to to dobré nebo ne. Ale Zeman je pro mne také stále ČSSD,“ dodává, že tíhne k levici, kterou pro ni i hlava státu reprezentuje.

O Andreji Babišovi nyní vedle ČSSD uvažuje proto, že má pocit, že bohatého podnikatele do politiky nelákají peníze.

ČSSD se 10. října ukáže od 14 hodin na Husově náměstí v Děčíně, o den později budou Petr Červenka a Josef Tancoš k dispozici od 15 hodin v Mostě v Lipové ulici 808 a 12. října pak od osmé ranní hodiny v mosteckém areálu TJ Baník Souš.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…