Kdo může nahradit kardinála Duku? Zde jsou jména

08.06.2018 9:17

Arcibiskup Dominik Duka dosáhl věku 75 let, kvůli němuž by měl opustit svou funkci. Papež František jej nechá v arcibiskupském paláci do doby, než bude nalezen vhodný následovník. O nejčastěji zmiňovaných kandidátech píší Lidové noviny.

Kdo může nahradit kardinála Duku? Zde jsou jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Katolická církev v souvislosti s hledáním Dukova nástupce hledá nějakého mladšího duchovního. „Musíme říct, že uzavíráme dvacetiletou kapitolu a jasně cítíme, že je potřeba hledat nové cesty, které také potřebují nové tváře,“ uváděl již před osmi lety Duka. A nyní obdobně hovoří i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Podle jeho slov je nyní třeba mít odvahu předat veslo mladším. „Myslím si, že naše generace už svou práci odvedla,“ dodal.

Nejčastěji zaznívají jména 57letého českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila a někdejšího hlavního kaplana české armády Tomáše Holuba, jemuž je padesát let. Ten v současné době stojí v čele plzeňské diecéze. „Asi největší diskuse je o tom, že by novým pražským arcibiskupem mohl být Tomáš Holub,“ řekl historik Jaroslav Šebek.

A jak dodává Graubner, aktuálním úkolem církve je nacházet správné cesty k našim současníkům. A to by mohla být Holubova síla. Rád chodí mezi lidi, mnohdy překvapuje neformálností. Pije pivo i šnaps, jezdí na snowboardu s insigniemi biskupské funkce. A souzní i s papežem Františkem, jehož myšlenky jsou pro něj nesmírně inspirující.

„V rámci církve jsem se v životě nikam nehlásil. Vždycky jsem šel tam, kam mi řekli, abych šel. V okamžiku, kdy by to byla aktuální věc, bych se rozhodoval, jestli ji přijmu jako výzvu,“ sdělil k možnosti, která před ním stojí. 

V cestě mu pak stojí vatikánská Kongregace pro biskupy, která má rozhodné slovo. A ta je, jak uvádí Šebek Lidovým novinám, složena převážně z konzervativních duchovních. A ke konzervativnímu křídlu se hlásí právě Kročil. Ten si vysloužil pověst schopného manažera. Kvůli své touze stát se duchovním emigroval v minulosti do Itálie. Českobudějovickým biskupem je od roku 2015. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…