Kdo nemá pro zaměstnance navíc dvě stovky, tomu by měli prověřit účetnictví, řádil na ČT odborář

04.09.2014 22:58

Vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou se před časem dohodla s odbory a zaměstnavateli, že minimální mzda vzroste o pět stovek. Dnes ale zazněl návrh, aby bylo navýšení výraznější, a to o 700 korun. Představitelé zaměstnavatelů to odmítli s tím, že by v důsledku tohoto kroku mohli být donuceni i k propouštění, Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se však tomuto argumentu vysmál.

Kdo nemá pro zaměstnance navíc dvě stovky, tomu by měli prověřit účetnictví, řádil na ČT odborář
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Jak je to doopravdy? Mohlo by být navýšení minimální mzdy o sedm set korun pro některé zaměstnavatele skutečně ohrožující? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Středula přitom již dal jasně najevo, že 200 korun navíc k platu žádnou firmu nepoloží, a pokud to tvrdí, možná by nebylo od věci prověřit její účetnictví.

Zaměstnavatelé by prý měli vědět, co je čeká. Uznává to i Středula

„Abych byl korektní, tak premiér Sobotka se dnes omluvil. Prozradil, že udělal politický handl - post eurokomisařky výměnou za navýšení prostředků do Ministerstva práce a sociálních věcí,“ prozradil hned v úvodu pořadu Hanák. I Středula poznamenal, že se mu postup premiéra nelíbil, že by zaměstnavatelé měli vědět, co je čeká. Na druhé straně uvedl, že za pravicových vlád se v minulých sedmi letech minimální mzda v podstatě nezvyšovala.

Tato slova ale zvedla ze židle Hanáka, který upozornil, že v letech 2009 až 2013 dopadla na Česko krize a byla uzavřena dohoda o zmražení mezd. V roce 2013 už k navýšení mzdy o 500 korun došlo, totéž v roce 2014 a totéž by mělo nastat i v roce 2015.

Havlíček k tomu uvedl, že oněch 200 korun navíc nepovažuje za zásadní problém, byť před skokovým navyšováním minimální mzdy varoval. Jde totiž o to, že se v důsledku minimální mzdy zvýší i další náklady zaměstnavatelů. Podotkl navíc, že české podnikatele trápí jiné a důležitější věci, než je oněch 200 korun.

Sankce

V pořadu došlo také na otázku uplatňování sankcí vůči Rusku. Havlíček uznal, že sankce sice mohou částečně bolet i EU, ale i navzdory tomu by měla postupovat jednotně. Jinak dostává zbytečně velký prostor ruský prezident Vladimir Putin. Ekonomicky je přitom EU spolu se Spojenými státy dost silná na to, aby Rusko pocítilo důsledky svého jednání. Musíme prý být solidární i s Ukrajinou.

Hanák má za to, že pokud uspěje Rusko na Ukrajině, brzy se zaměří i na Česko, zatímco vůči velmocím, jako jsou Francie či Německo, bude postupovat jinak. Na druhé straně nevidí důvod pro to, aby se čeští podnikatelé stahovali z ruského trhu, když tam podnikatelé z jiných zemí zůstávají. O účinnosti sankcí pochybuje i Středula. „Kdyby byl zrušen světový šampionát ve fotbale, tak by to možná pro Rusko byla větší rána než sankce,“ podotkl. Připomeňme, že Ruská federace má v roce 2018 pořádat právě světový šampionát ve fotbale.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…