Kdo se bojí, nesmí do lesa, řekl Hampl na Frekvenci 1. A rozpovídal se o politice

08.11.2014 18:31

Hostem sobotního Pressklubu na Frekvenci 1 moderátora Luboše Xavera Veselého byl nově zvolený senátor za Prahu 1 a emeritní rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Hovořil o sporech s prezidentem Zemanem, o mikině na Hradě, ale také poznamenal, že Česko má důležitější problémy k řešení. Došlo i na senátní a komunální politiku. Hampl krčil obočí nad zvolením šéfa Synotu do Senátu i nad rodící se koalicí na pražském magistrátu.

Kdo se bojí, nesmí do lesa, řekl Hampl na Frekvenci 1. A rozpovídal se o politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Hampl

Nejprve komentoval Zemanovy vulgarity. „U hlavy státu se mi to prostě nelíbí, to je těžko jinak komentovat,“ začal své vystoupení Hampl. Podstatnější ale podle něj je například to, jaké postoje zastává v oblasti zahraniční politiky, kde se pokouší otočit kormidlem. Zavzpomínal i na spor o jmenování profesora Martina C. Putny, kterého Zeman jmenovat odmítl a Hampl se Putny zastával ještě v roli rektora. Tato kauza se podle jeho názoru uzavřela uspokojivě. „Vysoké školy si autonomii zachovaly a to je dobře,“ okomentoval to Hampl.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Odsoudil i oděv režiséra Roberta Sedláčka, který si u příležitosti udělení státního vyznamenání oblékl mikinu. Podle hosta pořadu se to jednoznačně nehodilo, ale zároveň platí, že má naše země před sebou důležitější věci k řešení. Jedním z problémů je třeba financování vědy. S tím se ale potýkají prakticky všechny země světa, včetně Spojených států, kde Hampl působil na stáži nakonec pět let.

Občas nevěřím tomu, co vidím, nebo čtu v médiích

V druhé půlce pořadu pak mluvil o vstupu do politiky. V roli rektora se prý leccos naučil a tyto zkušenosti se rozhodl společnosti nabídnout k využití. A občané ve volbách rozhodli, že jeho nabídky využijí. „Já myslím, že stav politické situace u nás je neradostný. Je to u nás vnímáno jako špinavá profese, bohužel často právem, a nám nezbývá, než to buď nechat, jak to je, nebo se to pokusit změnit. Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ podotýká k tématu Hampl.

Občas, pravda, neví, jestli může věřit, co na vlastní oči vidí nebo čte v médiích, ale chce zkusit věci měnit. Je přitom přesvědčen, že i ve vrcholné politice jsou lidé, které považuje za slušné a půjde s nimi věci měnit. Na straně druhé je ale překvapen, že se do Senátu dostal i šéf Synotu Ivo Valenta žijící nemalou část roku v Monaku. Dočkal se navíc soudního rozsudku. Nad takovým senátorem Hampl krčí obočí.

Rozkoukává se i ve výsledcích komunální politiky, protože jako senátor bude zastupovat nemalou část Pražanů. On prý celkem logicky spolupracoval s Trojkoalicí, a té prý rozhodně nezáviděl, jak se musela rozhodovat při sestavování současné koalice. „Moje srdeční záležitost to není, ale volby dopadly, jak dopadly, a tohle byla jedna z variant," řekl.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…