Kdo táhne ODS ke dnu? Podle odborníků reformy i Nečas

26.03.2013 8:21

Preference ODS v posledních měsících povážlivě klesají a podle březnových průzkumů veřejného mínění se pohybují pod devíti procenty. Strana je vyčerpaná a chybějí jí tváře, které by uměly přitáhnout voliče. Tak vysvětlují politologové pád občanské demokracie pro deník Právo.

Kdo táhne ODS ke dnu? Podle odborníků reformy i Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Politologové a sociologové, které deník Právo oslovil, se navíc shodují, že straně přímo škodí předseda Petr Nečas. A místopředsedové Martin Kuba a Jiří Pospíšil jí prý také zatím příliš neprospívají.

Jednou z možností, jak vrátit ODS na výsluní, by mohl být návrat Václava Klause do strany. Podle odborníků by ale ani on ódéesku nespasil. "Popularita Václava Klause není nijak zvlášť vysoká. Druhá věc je, že podpora ODS je teď velmi nízká. Těžko říci, zda by jim to pomohlo," řekl ředitel agentury PPM Factum Jan Herzmann.

Na druhou stranu politolog Pavel Šaradín se domnívá, že návrat Klause by straně prospěl a alespoň zčásti by jí mohl pomoci odrazit se ode dna. "Rozhodně je ale nespasí jeden člověk. Nevyřeší všechny problémy, které ODS má. V mírné zlepšení bych věřil, ale nijak výrazné," uvedl.

Nečas straně škodí

Šaradín je navíc přesvědčen, že tím, kdo ODS v tuto chvíli nejvíce škodí, je premiér Nečas. Voliče prý zklamal tím, že podpořil a kontrasignoval amnestii. ODS dlouhodobě chybí politik, který by byl populární. Voliči prý nevidí ve straně altrnativu.

Herzmann zase přičítá klesající popularitu ODS její vládní odpovědnosti a neoblíbené reformě. "Faktory jsou poměrně jasné: ODS je hlavní vládní stranou a vláda má velmi nízkou důvěru, nedokáže vysvětlit a obhájit reformní kroky. Nedaří se jí ani překonat či popřít dojem, že jsme pořád pod velkým vlivem korupce ve státní sféře. A pan premiér Nečas k tomu rozhodně nepřispívá," řekl deníku.

Mají čas do prázdnin

Ředitel agentury STEM Jan Hartl označil stranu za unavenou, vyčerpanou a postrádající dynamiku. Do prázdnin by podle něj měla najít impuls, který by signalizoval zlepšení. Pokles preferencí přičítá vyprázdněnosti strany. "Strana ztrácí nejen kvantitativně, ale i kvalitativně. Vlažní příznivci ji opouštějí, připadá jim příliš mátožná, není pro ně magnetem," řekl Hartl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …