Kdy se ruská ropa objeví v českých nádržích? ptal se Takáč v ČT šéfa českých rezerv. Zde je odpověď

09.05.2019 21:58

Čistá ruská ropa je na cestě, s největší pravděpodobností na Ukrajině. Začátkem týdne to oznámil ukrajinský provozovatel ropovodu. Zbývá tedy ještě kus cesty. Ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 se moderátor Daniel Takáč ptal předsedy Správy státních hmotných rezerv ČR Pavla Švagra, jak dlouho to ještě bude trvat, než se čistá ropa objeví v české nádrži, a jaké mohou ještě nastat komplikace.

Kdy se ruská ropa objeví v českých nádržích? ptal se Takáč v ČT šéfa českých rezerv. Zde je odpověď
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

„Čistá ropa do Česka ještě nepřitekla. Posouvá se z Ukrajiny, a to rychlostí 4 km/hod. Z Ukrajiny do Nelahozevse je to zhruba 1 400 km. To je zhruba tak ještě čtrnáct dnů, než přiteče do naší republiky,“ upřesnil Švagr v úvodu, jak dlouho si na čistou ropu ještě počkáme.

Každopádně tedy dorazí později, než se původně očekávalo. Původní avizovaný termín byl kolem 15. května. „Je to tak. Původní termín vzal za své. Bude to jistě později. V tuto chvíli podle dnešních informací to vypadá, že by tu ruská ropa mohla být kolem 20.–22. května,“ dodal předseda Správy státních hmotných rezerv.

A kde vznikl problém? „Problém je samozřejmě technický. Ta kontaminovaná ropa musí být nejdříve z potrubí vytlačena, musí se dořešit, zda se vrátí do Ruska, nebo co se s ní bude dít,“ přiblížil Švagr a dodal, že to není problém náš. Zopakoval však, že poslední zmíněný termín kolem 22. května, kdy by k nám měla ruská ropa dorazit, se zatím zdá velmi validní. „Na Slovensku se počítá někdy mezi 16. a 18. květnem,“ poznamenal.

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí
Nejedná se však o termíny, kdy už by měla být ropa v nádržích. „Kolem toho 20. května by měla proudit čistá ropa už buď do rafinerie, nebo k nám do našich nádrží,“ uvedl Švagr, který se spíše přiklání k možnosti, že do rafinerie.

Tento celý proces ještě prý může zdržet například další kontrolní zkouška. „I na ukrajinsko-českých hranicích proběhne samozřejmě zkouška kvality, protože Unipetrol nechce připustit, aby k nám náhodou kontaminovaná ropa přitekla,“ řekl Švagr s tím, že dokud ropa není v České republice a není potvrzeno, že je kvalitní, jsou de facto všechny termíny předčasné.

Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do České republiky, se minulý měsíc dostala ropa znečištěná organickým chloridem. Ten může poškodit rafinerie. Země napojené na Družbu proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu zastavily. „Do našich zásob se musí vrátit ropa čistá a kvalitní,“ zdůraznil Švagr.

Musíme si uvědomit, že až ropa začne proudit, tak jde o ropu, kterou ropovod Družba v Bělorusku rozděluje na dvě větve – severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. „Ta kapacita je tedy plně využita. V tuto chvíli tyto země pracovně uvolnily 1,5 milionu tun z nouzových zásob,“ dodal Švagr.

Navracení ropy do nádrží proto bude samozřejmě nějaký čas trvat. „A nebude to logisticky vůbec jednoduchý proces,“ doplnil Švagr. Kapacita ropovodu činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…