Kdyby EU zrušila dotace, je náš sedlák na špici, lamentoval v olomoucké debatě muž od Babiše

08.10.2013 23:17

Dotace do zemědělství zvýšit, či naopak zrušit? Jak bojovat proti terorismu? Pomůže nová legislativa EU o značení potravin českým spotřebitelům a producentům? A jak a proč dosáhnout potravinové soběstačnosti? O tom diskutovali vůdci kandidátních listin vybraných politických stran v Olomouckém kraji.

Kdyby EU zrušila dotace, je náš sedlák na špici, lamentoval v olomoucké debatě muž od Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Volební lídři osmi vybraných, teoreticky nejsilnějších, politických stran v Olomouckém kraji téměř dvě hodiny diskutovali v předvolebním debatním pořadu České televize. Konkrétně Radek Augustin (SPOZ), Alexander Černý (KSČM), Jaroslav Faltýnek (ANO), Radim Fiala (Úsvit), Jitka Chalánková (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Martin Novotný (ODS) a Roman Váňa (ČSSD).

Bezpečnost především! Za každou cenu?

První okruh tematických otázek se v návaznosti na nedávné výroky prezidenta republiky Miloše Zemana točil okolo boje s terorismem. Již zde se skupina diskutujících rozdělila do několika odlišných názorových proudů. Zatímco Jaroslav Faltýnek se domnívá, že Česká republika se úspěšně zapojuje do mezinárodního protiteroristického boje, pánové Augustin, Novotný, Jurečka a paní Chalánková se kloní k navýšení vojenského rozpočtu a efektivnějšímu či aktivnějšímu plnění našich vojenských závazků v rámci NATO, podle Romana Váni je nutné boj proti terorismu chápat globálně a ve vnitřních i vnějších bezpečnostních opatřeních bychom měli následovat příkladu Spojených států.

Naopak Alexander Černý se domnívá, že s terorismem zásadně nelze bojovat omezováním osobních svobod domácího obyvatelstva, ani omezováním vlastního hospodářského rozvoje, avšak rovněž ani konvenční vojenskou silou. Je sice nutno hájit svrchovanost a samostatnost, je nutno teroristické aktivity sledovat, ale je především potřeba odstranit příčiny vzniku terorismu, a to zejména hospodářským rozvojem rozvojových států. Radim Fiala vypíchl potřebu zásadně zpřísnit imigrační politiku, když dal do kontrastu obecný přistěhovalecký model v zemích EU se švýcarským postupem při získávání občanství. Zároveň kandidáti Fiala s Černým připomněli, že vojenské intervence bývají kontraproduktivní, ne-li přímo neúspěšné.

BIS varuje vládu

Podle veřejných částí posledních zpráv Bezpečnostní informační služby se státní správa a státem kontrolované podniky potýkají s prorůstáním organizovaného zločinu a s korupcí. Většina diskutujících vidí postupná zlepšení. Podle Jitky Chalánkové je zásadní, aby poslanci sledovali zákony, o kterých hlasují. Naopak Jaroslav Faltýnek se řečnicky optal, proč vláda informace obratem nepostoupila vyšetřujícím policejním orgánům, na což mu Alexander Černý méně obratně odpověděl, že je hluboce přesvědčen, že se tak nestalo záměrně, neboť poslední vláda nebyla protikorupční, jak sama sebe často pojmenovávala, nýbrž prokorupční. Nečasovy vlády se však zastává Jitka Chalánková, která připomněla, v narážce na pozadí jejího pádu, že právě tato vláda uvolnila ruce státním zastupitelstvím.

Potravinová nesoběstačnost

Za posledních dvacet let výrazně v naší zemi klesala produkce drtivé většiny zemědělských produktů. V řadě z nich již nejsme soběstační, ač zeměpisná poloha umožňuje jejich bohatou produkci. O důvodech, proč udržovat samostatnost v základních potravinách, však hovořil pouze Alexander Černý, který v souvislosti s prvými diskutovanými okruhy připomněl, že právě potravinová soběstačnost je důležitou součástí národní bezpečnosti.

Na důvodech klesající soběstačnosti, či spíše rostoucí nesoběstačnosti, se ovšem většina diskutujících poměrně shodovala. Vedle společné zemědělské politiky EU je spatřují v dotacích na plochu zemědělské půdy na místo v dotacích na produkci. Dotace na plochu nestimuluje výrobu a již vůbec ne vytváření pracovních míst. Na potřebě změny dotací se shodovali všichni diskutující napříč politickým spektrem, stejně jako na nezbytnosti jejich navýšení na národní úrovni, vzhledem k otevřeným i skrytým dotacím v sousedních státech a dalších státech Evropské unie. Závěr byl jasný – má-li české zemědělství přežít, musí být dotována především pracovně náročnější a nákladnější živočišná výroba.

Marian Jurečka, shodou okolností soukromý zemědělec, obvinil politickou reprezentaci, že neví, co chce. Státu podle něj chybí strategická dlouhodobější koncepce. Každých několik let je protežována jiná komodita bez hlubšího systému. Vyzdvihl potřebu kontinuity zemědělské politiky s tím, že stejně důležitý jako vlastní produkce je následný prodej tovarů zákazníkům, pokud možno mimo velké řetězce, vytvářející podmínky dusící výrobu. "Dotace jsou nutné pro vyrovnání hospodářského náskoku západních států a dotací ostatních zemědělských producentů," doplnil. Stejně tak je důležité obnovit zpracování potravin, které se prodávají spotřebitelům, abychom nevyváželi mouku a mléko a nedováželi pečivo a mléčné výrobky.

Zemědělci se namísto trhu přizpůsobují dotačním podmínkám a velké podniky sahají po nabízených penězích, nevyžadujících námahu a skutečnou výrobu. Komunistický kandidát poslaneckého křesla Černý si však v současných tržně-netržních podmínkách nedovede představit změnu. Každý rozumný stát podle něj usiluje o soběstačnost alespoň v základních potravinách, jde ovšem o politické rozhodnutí, které musí přijmout vláda a sněmovna. "Když panuje všeobecná shoda o změnách dotačního systému, proč se tak už nestalo," ptal se řečnicky Černý.

Podle Mariana Jurečky je společná zemědělská politika „blbý princip“, když už však funguje, je potřeba uhájit pro sebe co nejvýhodnější podmínky. To se však nedělo. Jaroslav Faltýnek s tím vyslovil souhlas a doplnil svůj názor, že kdyby byly v celé EU zrušeny dotace do zemědělství, český sedlák by byl na špici v celé Evropě. Ostatní diskutující však tuto úvahu smetli coby utopii, neboť zejména Francie se podle jejich názoru společné zemědělské politiky nikdy nevzdá a pro její zrušení by byla potřeba jednomyslnost v rámci unie.

Proti řetězcům, za vyšší bezpečnost!

Diskutující pod vlivem témat, již delší čas probíraných ve sdělovacích prostředcích, hájili jako lvi české výrobce potravin i spotřebitele. Marian Jurečka navrhoval uplatňovat zákonem stanovené pokuty „za klamání spotřebitele“ ve výši 50 milionů korun, Alexander Černý by rád teritoriální omezení dovozu potravin a pro prodejce omezení v nabídce s povinností prodávat 80 % zboží domácího původu, Jaroslav Faltýnek bil na poplach, aby bylo zachováno značení zemí původu na výrobcích, neboť v rozhodujících místech v unii převažuje vůle po „anonymitě“ výrobků. Jitka Chalánková by ráda chránila malé prodejce před nárůstem povinností, které by je mohly podle ní zlikvidovat. Všichni se však shodli na tom, že český zákazník začíná upřednostňovat domácí potraviny a že to je dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…