Kdyby vládl Nečas, Ištvan už by letěl, prohlašuje Klasnová

21.07.2013 20:40

Vláda Jiřího Rusnoka nebrání vyšetřování politických kauz, pochválila úřednický kabinet šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Řekla to novinářům po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem o možné podpoře Rusnokovy vlády. O podpoře VV pro úřednickou vládu strana definitivně rozhodne až na schůzi vedení 6. srpna. Předseda VV Vít Bárta se v pondělí setká s Rusnokem.

Kdyby vládl Nečas, Ištvan už by letěl, prohlašuje Klasnová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Problémem v úřednickém kabinetu je pro VV nedávné vysvětlení financování prezidentské kampaně nového ministra financí Jana Fischera. O personálních otázkách však dnes Klasnová se Zemanem údajně nehovořila. "Předpokládám, že tyto otázky se budou probírat na zítřejším jednání premiéra s předsedou Věcí veřejných," podotkla.

Ocenila, že vláda nebrání vyšetřování

Setkáním s Klasnovou zahájil prezident Zeman kolečko rozhovorů se zástupci parlamentních stran o jejich možné podpoře úřednické vlády premiéra Rusnoka. Na zámek v Lánech po návštěvě Klasnové přijel premiér Rusnok a příští týden se má prezident setkat s dalšími předsedy poslaneckých klubů.

"Jsme rádi, že Rusnokova vláda nebrání vyšetřováni politických kauz. Kdyby zůstal Nečasův kabinet, respektive nějaká jeho obměna, u moci, dávno by byl odstraněn státní zástupce Ivo Ištvan i šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a vše by bylo zameteno pod koberec," řekla po schůzce v Lánech Klasnová.

Zeman ji ujistil, že o Temelínu Rusnok nerozhodne

S prezidentem prý hovořila ve "velmi přátelské atmosféře", a to například o zrušení programu sKaret a nápravě postavení zdravotně postižených. Řeč byla také o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. "Další věci bude řešit na pondělním setkání s premiérem předseda VV," podotkla.

Úřednická vláda by měla podle ní přispět ke zklidnění politické situace a nepouštět se do schvalování problémových velkých zakázek. Zeman ji prý ujistil, že Rusnokův kabinet nebude rozhodovat o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín a podobnou garanci by měl od premiéra dostat Bárta v pondělí. Klasnová považuje za důležité, aby se Rusnokova vláda zabývala "nápravou škod" napáchaných bývalým ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

O podpoře vlády VV rozhodnou 6. srpna

O postoji k vládě rozhodnou VV na setkání vrcholných orgánů strany 6. srpna. Předtím se podle Klasnové premiér Rusnok dostaví na jednání poslaneckého klubu VV. V dvousetčlenné sněmovně disponují VV 11 hlasy.

VV již dříve prohlásily, že nepodpoří jakoukoli vládu založenou na podpoře stojedničkové koaliční většiny. Nejčistším řešením by podle nich bylo rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Sněmovna o rozpuštění hlasovala ve středu. Opoziční ČSSD ale pro svůj návrh nezískala dost poslaneckých hlasů. O podpoře kabinetu se uvažuje uvnitř KSČM. Také ČSSD zahájila vnitrostranickou diskusi o tom, zda vládu podpořit poté, co se nezdařil její plán na rozpuštění sněmovny. Strana je v otázce rozdělená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…