Když Británie opustí EU, velmi na tom prý vyděláme právě my. Takto to vidí akademici

20.05.2016 7:19

„Politika je až příliš často o volbě mezi špatným a ještě horším,“ píší ve svém komentáři na Project Syndicate florentský sociolog Laszlo Bruszt a londýnský profesor ekonomie Nauro F. Campos. A jednu takovou volbu představuje britské referendum o členství v Evropské unii. Ať už dopadne jakkoliv, na střední a východní Evropu bude mít neblahé účinky.

Když Británie opustí EU, velmi na tom prý vyděláme právě my. Takto to vidí akademici
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Cameron

Červnové referendum ve Velké Británii bude jednou z těch zlomových událostí, které ovlivní směřování celé Evropy. Pokud by Britové rozhodli o tom, že chtějí vystoupit z EU, pro členské státy ve východní a střední Evropě by to znamenalo obrovské náklady.

„Migrační omezení by byla přísnější, obchodní příležitosti a přímé zahraniční investice by se propadly. Ale vítězství těch, kteří si přejí, aby Británie setrvala v EU, by mohlo mít ještě horší důsledky pro východo- a středoevropské země, kde by mohlo dojít k posílení neliberálních politiků,“ tvrdí akademici. Lidé by také podle nich mohli přijít o valnou většinu rozhodovacích práv v EU.

Velká Británie však vždy představovala určitého unijního rebela. Byla to právě Británie, kdo v devadesátých letech naléhal na rozšíření členské základny Evropské unie, v době, kdy Francie i Německo nic takového podnikat nechtěly. Cílem Britů bylo však rozšířit Unii, aby se tak zabránilo jejím snahám o hlubší integraci.

A nyní, když britský premiér Cameron sice chce setrvat v EU, ale protestuje proti projektu „stále bližší Unie“, jehož cílem je hlubší integrace, by jeho vítězství mohlo dát „nebezpečný signál neliberálním politikům východní Evropy“. Ti by totiž mohli usoudit, že mohou mít výhody EU, aniž musejí lpět na právech svých občanů či omezovat svou moc.

Celý text zde.

„Neliberální východoevropští nacionalisté jako maďarský premiér Viktor Orbán rádi tvrdí, že brání národní suverenitu před byrokraty z Bruselu,“ píší akademici a dodávají, že právě jim nejvíc hraje do karet Cameronova iniciativa změnit vztah Británie s EU. Východoevropské státy však již nemají moc co ztratit v ohledu národní suverenity.

„Většina jejich výrobních a finančních aktiv je ve vlastnictví zahraničních společností, stejně tak jako většina pravidel, které spravují jejich ekonomiku, nastavila Evropská unie,“ dodávají. Země jsou tak v zajetí regulací, vlastních vlád i evropských institucí, a tím tak přicházejí o velkou část manévrovacího prostoru. Jediné, co by jejich občanům pomohlo k tomu, aby byl víc slyšet jejich hlas a názor, je hlubší integrace do Evropské unie.

Oba akademici jsou však toho názoru, že pokud by došlo k vystoupení Velké Británie z EU, mohlo by to následně umožnit její rychlejší integraci a zlepšení vnitřních vztahů. Pokud by však Británie v EU setrvala na základě nedávno vyjednaných podmínek, znamenalo by to, že si z ní jednotlivé členské státy vezmou příklad a budou proti integraci brojit stejně, jako to učinila Británie, čímž však samy sobě ublíží.

„Z perspektivy východoevropských zemí hlavní otázka červnového britského referenda není, zda Británie setrvá či opustí EU, ale jak bude vypadat budoucnost Unie po jejím rozhodnutí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…