Když Putin vidí tu německou hysterii, hraje si jako kočka s myší. Evropa by neměla plakat, ale něco dělat, varuje Zlámalová

11.07.2022 21:54 | On-line

Analytička Lenka Zlámalová v rozhovoru pro CNN Prima News komentovala obavy, které vyvolává pravidelná roční údržba plynovodu Nord Stream 1. Německo i další evropské země se připravují, že po deseti dnech údržby Rusko dodávky plynu neobnoví. „Kreml využívá německé hysterie a hraje si s Berlínem jako kočka s myší,“ zmiňuje Zlámalová.

Když Putin vidí tu německou hysterii, hraje si jako kočka s myší. Evropa by neměla plakat, ale něco dělat, varuje Zlámalová
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ekonomická novinářka Lenka Zlámalová

„Vladimir Putin si hraje s Němci, kteří do jisté doby fungovali jako jeho nejvěrnější spojenec, jako kočka s myší. Na to, že ruský plyn v budoucnu přes Nord Stream 1 poteče dál, bych si nevsadila nic. Rusko celou situaci dál bude využívat k tlaku na Evropu,“ řekla Zlámalová ve vysílání CNN Prima News.

Z velké části z toho viní hysterické chování našich západních sousedů. Německá vláda už vyzývá své lidi k omezování vytápění, splachování, toalet či doby sprchování. „Když Putin vidí, jak hystericky Němci reagují, tak myslím, že nepůjde o standardní údržbu,“ dodala ekonomická komentátorka.

Podle Zlámalové Evropa stále neudělala příliš mnoho pro to, aby ruský plyn nahradila jinými zdroji. „Není nutné brát plyn z Ruska. Zima bude taková, jakou si ji uděláme. Evropa by měla být rychlejší v domlouvání dodávek, ne se bičovat, jaká bude zima. Nejsme pasivní oběti, ale aktivní hráči. Neměli bychom plakat a čekat, co udělá Putin,“ řekla.

Zmínila konkrétní alternativy, pokud by Rusko dodávky plynu do Evropy neobnovilo: „Francie už se nabídla, že má z jižní Evropy tolik plynu, že ho může dodávat i do střední Evropy. Pokud Evropa s USA či s Katarem podepíše dlouhodobé kontrakty, aby otevřely ložiska, tak budou tyto země připravené okamžitě naskočit. Je však třeba počítat s tím, že takový plyn bude dražší. Když s tím ale dokáže žít a prosperovat velká část jihovýchodní Asie, proč ne Evropa,“ dodala Zlámalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …