Když Zaorálek nemá koule, měl by radši sedět u televize s lahváčem. Rázné zúčtování bývalého véčkaře stran muslimů

17.06.2014 20:39

Otto Chaloupka, bývalý poslanec za stranu Věci veřejné a současný předseda strany Republika, se na svém facebookovém profilu opřel do ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. A důvod? Zaorálkova snaha vyžehlit výroky prezidenta Zemana na adresu islámu.

Když Zaorálek nemá koule, měl by radši sedět u televize s lahváčem. Rázné zúčtování bývalého véčkaře stran muslimů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otto Chaloupka

Prezident Zeman na konci května v projevu u příležitosti oslav Dne izraelské nezávislosti spojil krvavé útoky muslimských radikálů s celou islámskou ideologií. „Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny. Domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," uvedl tehdy Zeman. Na podporu svého názoru navíc citoval pasáže muslimského textu, které vyzývají k zabíjení židů.

Proti jeho vyjádření se mezi muslimy zvedla vlna nevole, kterou se Zaorálek, jakožto ministr zahraničí snažil zmírnit. „My nesouhlasíme s tím, že by jakékoli náboženství bylo automaticky spojováno s násilím. To nebude nikdy součástí naší pozice. Česká republika je země, která bude vždy podporovat náboženskou toleranci a která bude vždy podporovat spolupráci. To je spolehlivá kontinuita české zahraniční politiky. My usilujeme o dobré vztahy s celým arabským světem,“ uvedl.

Chaloupka se Zaorálkovými slovy o islámu nesouhlasí. Podle něho je ministr úplně vedle a měl by si vzít příklad z prezidenta Zemana. „Ministr zahraničí by snad měl mít trochu větší přehled. Měl by mít zájem i o něco jiného, než je seriál v TV a lahváč. A pokud tedy má zájem, měl by vědět, že nebezpečí islámu je reálné, týká se nás a je potřeba se tím zabývat. Ale ne, pan Zaorálek (nebo za co) je diplomat; stratég. Přece si nenasereme muslimy; pěkně se shrbíme, omluvíme, pozpátku v předklonu vycouváme z místnosti. Pan prezident má přehled a je mu tedy jasné, co je to zač, ten islám,“ vysvětluje.

„Pokud ministr Zaorálek nemá ty koule, aby muslimům řekl, ze když někdo vypadá jako terorista, smrdí jako terorista a chová se jako terorista, že to patrně JE terorista, nemá ve funkci co dělat a měl by maximálně sedět u televize a lít do sebe lahváče. Tam by snad nic nepokazil. Na nic jiného nemá,“ uzavírá svojí kritiku.

Co přesně Otto Chaloupka napsal:

Já celkem chápu, že bězný člověk nebezpečí islámu nevnímá. Nesouhlasím s tím, ale po zkušenostech už to chápu. Běžný český člověk sedí u televize, sleduje Ordinaci v růžové zahradě, a kromě toho občas zaslechne na Nově a ČT, že někde v Iráku útočí islamisté, že někde ve Švédsku mají obyvatelé problémy s muslimskými přistěhovalci, někde v Anglii muslimové podřezali na ulici vojáka. Někde. Podívá se maximálně z okna (cestou od televize do ledničky pro další lahváč), žádní muslimové tam nejsou, usoudí tedy, že to není jeho problém, a vrací se k televizi, kde se přece dějí věci. To je běžný český občan.

Ale ministr zahraničí by snad měl mít trochu větší přehled. Měl by mít zájem i o něco jiného, než je seriál v TV a lahváč. A pokud tedy má zájem, měl by vědět, že nebezpečí islámu je reálné, týká se nás a je potřeba se tím zabývat. Ale ne, pan Zaorálek (nebo za co) je diplomat; stratég. Přece si nenasereme muslimy; pěkně se shrbíme, omluvíme, pozpátku v předklonu vycouváme z místnosti. Jsem ten poslední člověk, který by souhlasil se vším, co prezident Zeman řekne. Ale v případe výroku pana Zemana na adresu islámu vidím, ze pan prezident má přehled a je mu tedy jasné, co je to zač, ten islám.

Pokud ministr Zaorálek nemá ty koule, aby muslimům řekl, ze když někdo vypadá, jako terorista, smrdí, jako terorista a chová se, jako terorista, že to patrně JE terorista, nemá ve funkci co dělat a měl by maximálně sedět u televize a lít do sebe lahváče. Tam by snad nic nepokazil. Na nic jiného nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…