Když nepomůžete uprchlíkům, budete jako slizké potvory, vysvětlila dětem ČT. Lepší, než když je poučuje Zeman, ocenil senátor

10.09.2015 16:06

Kdybychom nepomohli uprchlíkům, nebudeme o nic lepší než slizké potvory, dozvěděli se naši nejmenší z pořadu Planeta YÓ, který vysílá Česká televize na své dětské stanici Déčko. Pro senátora Václava Lásku to je pořád lepší, než když prezident Miloš Zeman při návštěvě školy vypráví sedmiletým dětem o tom, jak uprchlíci přicházejí vysávat naše sociální dávky. Podle europoslankyně Kateřiny Konečné šli tvůrci pořadu trochu za hranu, poslanec Martin Kolovratník to vnímá jako obecný apel na pomoc v nouzi.

Když nepomůžete uprchlíkům, budete jako slizké potvory, vysvětlila dětem ČT. Lepší, než když je poučuje Zeman, ocenil senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Téma uprchlíků a jejich masivního přesunu do Evropy je v médiích takřka všudypřítomné. V tomto týdnu se objevilo ve vysílání České televize dokonce na její dětské stanici Déčko. V pořadu Planeta YÓ ho našim nejmenším přibližují moderátoři Marie a Honza, kteří se dozvěděli o prchajících z Planety NE. „Buďte bez obav, spolehněte se, pomůžeme vám,“ telefonuje si s nimi moderátor. „Proč, proč? Protože je na jejich Planetě NE nechtějí. A my je nemůžeme nechat, aby ve vesmíru pluli na svých vratkých korábech,“ uvedl moderátor na vysvětlenou, že prchají z hororové planety.

O pořadu jsme více psali ZDE

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

„Na Planetě NE je to od rána do večera samý horor. Proto odtud všichni utíkají. Ani se jim nedivím,“ přidala se spolumoderátorka. Jenom mimozemšťan TýYó z toho napoprvé nadšen nebyl a přijmout někoho cizího se mu nechtělo. „Kdybychom těm uprchlíkům řekli ne, tak nebudeme o nic lepší než ty slizký potvory se třema bradama z Planety NE,“ nemilosrdně zasmečoval moderátor a dětským divákům bylo jasné, jak by se i oni museli zachovat. „Tak to je děsná představa,“ zaznělo ještě ke srovnání se slizkýma potvorama.

Video najdete ZDE

Prezident vypráví sedmiletým dětem o vysávání sociálních dávek

Nad počínáním veřejnoprávní televize a způsobem výchovy našich nejmenších se zamysleli i někteří čeští politici. „Pan prezident zase na návštěvě ve škole vypráví sedmiletým dětem o tom, jak uprchlíci přicházejí vysávat naše sociální dávky. Přístup České televize je mi podstatně bližší. Nevidím v něm žádný problém. Schvaluji ho,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz člen Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky Václav Láska ze Strany zelených.

„Myslím, že problém je mnohem složitější. Osobně se snažím vysvětlovat, že je třeba odlišit lidi prchající před válkou, kterým je třeba pomoci, a to bez diskuse, od ekonomických migrantů. Výrok o tom, že nebudeme o nic lepší než ty slizký potvory, pokud nepomůžeme, mi přijde jako dosti zploštělá propaganda,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a zastupující předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Vysílání pro nejmenší jako apel, že těm, kdo jsou v nouzi, je třeba pomoci

„Nejsem příznivcem zásahů do tvůrčí svobody, ovšem mám dojem, že tady šli tvůrci trochu přes čáru. Doufám, že měli dobrý úmysl, který se ovšem poněkud nezdařil. Myslím, že téma uprchlíků by měl řešit spíše zpravodajský program ČT24 než dětská stanice Déčko,“ míní pro ParlamentníListy.cz europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Žádný problém s odvysílaným pořadem pro děti nemá poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník. „Jsme přece součástí Evropy. A ať se v těchto týdnech děje cokoli, stále platí obecná zásada, že slabším budeme pomáhat a zastaneme se jich. Na tom je Evropská unie postavena. Do dětského pořadu pochopitelně nepatří informace o ekonomických uprchlících, teroristech a podobně. Ale v takto zjednodušené rovině to vnímám jako apel, že těm, kdo jsou v nouzi, je třeba pomoci,“ uvádí člen volebního výboru sněmovny, který má v náplni mimo jiné zabývat se i sdělovacími prostředky.

Způsob výchovy, který je žádoucí, míní šéf sněmovního výboru pro mládež

„Myslím, že to je přesně způsob výchovy, který je potřebný a žádoucí. Takto se má televize v rámci svého působení chovat – přispívat k tomu, aby další generace byly lépe vychované, než jsme ve většině my starší dnes,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec za hnutí ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, který je předsedou sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zcela jinak pohlíží na odvysílaný pořad pro děti předseda politického hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. „Je to další ukázka toho, jak média manipulují veřejným míněním, přičemž veřejnoprávní to dělají na povel z Bruselu a Washingtonu. Podám stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a Radě České televize, protože politická manipulace do dětského pořadu nepatří,“ upozorňuje poslanec Tomio Okamura.

Emoční vydírání dětí Českou televizí je na žalobu

Česká televize je veřejnoprávní instituce, kterou platíme a která nemá využívat a emočně vydírat děti. Věta ´Kdybychom těm uprchlíkům nepomohli, tak nebudeme o nic lepší než ty slizký potvory z Planety NE´, je na žalobu. Česká televize má vysílat naučné pořady, posilovat v lidech a v dětech národní hrdost a cítění, sociální cítění a náhled na svět. Ale ne děti a diváky vydírat,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu Úsvit – národní koalice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…