Když se to nepovede, tak nás Green Deal zruinuje. Ale je to šance, vykládal v ČT zvláštní velvyslanec Bartuška

14.01.2022 20:45

Dlouhodobé ceny elektřiny v Evropě klesají, a to už sedmý den za sebou. Do Evropy jde víc plynu, víc fouká a tepleji. I tak jsou ceny v historických výšinách. Proč jsou tak vysoko? Může za to bruselský plán mít Evropu bezemisní? Může za to strach producentů plynu, že bezemisní Evropa už plyn nebude chtít, nebo za to může něco jiného? Bylo by dobré Green Deal opustit a postavit si 2 až 3 jaderné bloky a elektřinu si nechávat sami pro sebe? V Interview ČT24 o tom s moderátorem Danielem Takáčem hovořil zvláštní velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Když se to nepovede, tak nás Green Deal zruinuje. Ale je to šance, vykládal v ČT zvláštní velvyslanec Bartuška
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Václav Bartuška

Úvodem se Bartuška vyjádřil k tomu, zda se cítí být ohrožen tzv. Zeleným údělem.

„Tím rozhodně ne, ale připadá mi riskantní, jak se Evropa rozděluje na dvě části. Na tu část, kde jsme i my, řekněme tu chudší, východ a jih, která vnímá Zelený úděl jako ohrožení, jako riziko. A na tu bohatší, severozápad, která vnímá ten Zelený úděl jako šanci. Tento rozdíl mi přijde jako nebezpečný,“ řekl Bartuška, že je to rizikem i šancí. 

„Je to zlomový okamžik, je to největší projekt, jaký kdy Evropská unie měla. Větší než společný trh, větší než Schengen, větší než cokoliv, co zatím Evropa zkusila, než společná měna. Takže je to něco, co změní naše životy, možná víc, než tušíme, a rozhodně je to něco, co může Evropu zruinovat, pokud se to udělá špatně,“ upozorňuje.

„Evropa podstupuje velký modernizační krok, spíš skok; přesto, že technologie, které chce použít, ještě z velké části nemá. Je v tom obrovská míra rizika,“ zdůraznil Bartuška, že jde především o skladování tepla a skladování elektřiny. „To jsou základní technologie, které nemáme,“ míní. 

Na otázku, zda jsou energie drahé kvůli Green Dealu, odvětil Bartuška toto: „Zčásti také. Je to primárně proto, že jsme se rozhodli zavřít velkou část těch fosilních paliv a zároveň máme nový systém emisních povolenek, který je ještě náročnější než ten minulý, čili ta cena emisní povolenky šla také nahoru. Ale primárně si myslím, že zavíráme stávající zdroje elektřiny, některé uhelné, plynové – a ty nové se nestaví dost rychle. Takže to bude podle mě problém na několik let.“

Jediný způsob, jak se podle něj vyvázat z Green Dealu, je odejít z EU. „My jsme se jako země připojili ke Green Dealu, ústy svého premiéra už před dvěma lety. Hlavně je to celoevropský projekt. Odejít z něj by znamenalo odejít z Evropské unie,“ poznamenal Bartuška, který je rád, že v EU jsme.

A jak nadějné je, že jádro bude zařazeno mezi zdroje, které odpovídají „zeleným potřebám“? „To se myslím stane. Ten návrh, který Evropská komise představila v rámci takzvané taxonomie, zahrnuje jádro mezi zdroje, které jsou respektované,“ zmínil Václav Bartuška.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…