Když složí exšéf Homolky půl milionu, půjde z vazby

03.04.2015 10:36

Žalobci chtějí propustit z vazby obviněného bývalého ředitele pražské Nemocnice na Homolce Vladimíra Dbalého, musí složit záruku půl milionu korun. Uvedla to dnes Česká televize. Státní zastupitelství chce podle ní naopak vazbu uvalit na účetní Emilii Bialešovou, důvodem je obava, že by na svobodě ovlivňovala svědky. Dbalý je ve vazbě od loňského června. Spolu s dalšími lidmi čelí obvinění z manipulování zakázek.

Když složí exšéf Homolky půl milionu, půjde z vazby
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

Protikorupční policie již dříve obvinila a letos v únoru navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože pro Nemocnici na Homolce. Podle dřívějších informací čelí v této věci obvinění Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože prý přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům údajně způsobili škodu nejméně 57 milionů korun.

Další obvinění související s děním v Nemocnici na Homolce přišla tento týden. Policie tentokrát obvinila šest lidí, podle médií i někdejší ekonomku nemocnice Bialešovou. Kriminalisté jsou přesvědčeni o tom, že tito lidé svým jednáním poškodili nemocnici o víc než 50 milionů. Podle žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeňka Matuly jde opět o veřejné zakázky, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Obvinění si mezi sebou v souvislosti s tendry předali úplatky v celkové výši převyšující deset milionů, tvrdí policie. Stíhá je mimo jiné pro trestné činy přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplácení.

Web Lidovky.cz ve středu uvedl, že mezi nově obviněnými jsou kromě Bialešové a Dbalého také advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp a poradce Josef Kantůrek.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…