Když tak volá, nechce se zastat Čechů? Vzkaz pro Pavla. Z jeho bývalé strany

01.02.2023 17:13 | Ze sítí

Neomezená stávka zaměstnanců jihokorejské firmy Nexen na Lounsku pokračuje. Část stávkujících byla protestovat i před jihokorejskou ambasádou, kam je přišla podpořit Jana Maláčová. Pro odboráře požaduje podporu vlády. „Těch 200 stávkujících bojuje za nás všechny!“ Kateřina Konečná se dovolává telefonátu Petra Pavla do Jižní Koreje. Měl by se podle ní zastat českých pracovníků.

Když tak volá, nechce se zastat Čechů? Vzkaz pro Pavla. Z jeho bývalé strany
Foto: odborový svaz KOVO
Popisek: Stávka před jihokorejskou ambasádou

V úterý byla v jihokorejské společnosti Nexen Tire na Lounsku zahájena neomezená stávka, která má podporu více než poloviny zaměstnanců. Stávkující mají podporu Jany Maláčové z ČSSD, která se o celé kauze vyjádřila na svém twitteru.

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Své sledující informovala, že byla podpořit odboráře z Nexenu před jihokorejskou ambasádou. Do protestu se zapojilo kolem dvou set lidí, kteří jsou dle jejích slov stateční. „Čelí zastrašování, vydírání, výhrůžkám a bojí se o práci,“ napsala. Protestující chtějí stávkou dosáhnout uzavření kolektivní smlouvy, v jejímž rámci usilují o zvýšení mezd. Vyjednávat s vedením firmy se pracovníci i odbory snaží bezúspěšně už čtyři roky a dle Maláčové se doposud setkávali pouze s arogancí.

Nástupní mzda začíná na 22.700 Kč a odboráři chtějí dosáhnout navýšení mzdy až o 8,3 % nebo 20% příplatek za noční a víkendové směny. Při 15% inflaci je to podle Maláčové pochopitelné; požaduje i podporu vlády pro stávkující. Dále srovnává i plat „běžného“ ministra a zaměstnance Nexenu. „Vláda by měla pomoci, protože v lednu si běžný ministr platově přilepšil o 22.100 Kč. Tolik berou lidé v Nexenu za měsíc,“ dodává pro porovnání. Zaměstnanci si zvýšení platů zaslouží už jen kvůli jejich nenavyšování od roku 2018. „Zahraniční firmy se tady nesmí chovat jako v nějaké KOLONII,“ poukazuje na neochotu vedení jednat o smlouvě před vypuknutím stávky.

Dosavadní vyplácené mzdy podle ní nejsou dostatečné k uživení, žádá o podporu odborářů. „Odboráře podpořte! Protože těch 200 stávkujících bojuje za nás všechny!“ vyzývá. Firma se nicméně vyjádřila, že na základě vyrobených produktů v České republice se nachází v červených číslech a navíc, že mzda byla v posledních čtyřech letech navýšena u 98 % zaměstnanců – tedy u zaměstnanců pracujících bez absencí a s vynikajícím hodnocením – o 13,4 %. Požadavky odborů tak podle firmy neodpovídají ekonomické situaci společnosti, i přesto však firma přislíbila zvýšení mezd od 1. března. Konkrétní čísla však ještě nebyla zveřejněna.

Ke stávce se na svém facebooku vyjadřuje i europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. Poukazuje na opomíjení zájmů českých pracovníku nově zvoleným prezidentem ČR Petrem Pavlem. V příspěvku připouští, že dosavadní telefonáty byly „možná fajn“, nicméně to vznáší otázku, proč by se tedy Petr Pavel nemohl obtěžovat zavolat i do Jižní Koreje, aby se zastal českých pracovníků, kterým v české továrně v Nexenu již čtyři roky nebyly zvýšeny mzdy. Když už bude pan Pavel u toho, mohl by podle Konečné dále zavolat i do Finska ohledně obírání českých zaměstnanců firmy Wolt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechápu kdo dal mandát občanu Pávkovi, rozvalovat se ve vládní budově a zvát kde koho za naše peníze., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 01.02.2023 18:38:29
Až do začátku března, je prezidentem ČR Zeman, a basta fidli. Křivák už se prsí a okolí s ním jedná, jako by už měl po inauguraci. Kéž by ho kráva nakopla.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…