Když vám přijde volič bez roušky, informujte policii. Volební komise dostaly přesné instrukce

25.09.2020 7:44

Říjnové krajské a senátní volby budou letos provázet bezpečnostní opatření, jako je například dodržování rozestupů nebo povinnost mít roušku tak, aby bylo hlasování pro voliče bezpečné. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna v rozhovoru pro iDNES.cz popsal, co voliče čeká, pokud tato opatření nebudou respektovat.

Když vám přijde volič bez roušky, informujte policii. Volební komise dostaly přesné instrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

„Když přijde volič k volbám bez roušky, komise mu musí umožnit odhlasovat. Je potřeba říci, že takový člověk se ale dopouští přestupku,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy Petr Mlsna.

Zabránit hlasování bez roušky podle jeho slov nejde, pokud se ale tak u někoho stane, komise má jasné pokyny co dělat: „Komise by měla informovat městskou policii nebo správní úřad,“ upřesnil náměstek.

Prozradil také, jak budou volit lidi v karanténě. „Zákon zcela jasně stanovuje podle jednotlivých zvláštních způsobů hlasování, kdy se odehrávají. To znamená, že pokud je někdo v karanténě nebo izolaci, může přijet ve středu na drive-in,“ uvedl Mlsna. Kde se drive-in nachází, naleznou voliči na stránkách obecního úřadu.

Volič se předem nemusí registrovat žádným způsobem, pouze při hlasování musí nějakým způsobem dokázat, že je v karanténě nebo izolaci z důvodů onemocnění covid-19.

V případě, že někdo nehlasuje na drive-inu, případně onemocní až po středě 30. září, tak má možnost si zavolat speciální covidovou komisi, která za ním přijde a u té pak odvolí do přenosné schránky. Tady ale už je nutná registrace.

To znamená, že na stránkách svého krajského úřadu nalezne volič telefonní číslo, na které může nahlásit, že chce odvolit tímto zvláštním způsobem. Speciální volební komise prý nebude mít dopředu seznam lidí, kteří jsou v karanténě.

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…