Ke svaté štvanici se spojily všechny mocnosti staré Evropy, varuje Krejčí

05.02.2017 6:38

Politolog Oskar Krejčí v rozhovoru pro server PrvníZprávy.cz strhal americkou CNN. Připravila reportáž o tom, jak vláda v Praze bojuje proti ruské propagandě. Nikdo se ale nenamáhal zjišťovat, kde je pravda. Je to přitom ta samá CNN, která podle Krejčího útočí na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trumpa, který dělá přesně to, co sliboval. Na pozoru by se proto měla mít Čína.

Ke svaté štvanici se spojily všechny mocnosti staré Evropy, varuje Krejčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Nezapomínejte ale, že nový prezident USA je pod historicky nebývalým domácím tlakem. Na ulici se bouří především mladá levice, v Kongresu vedou dál drsnou předvolební kampaň zástupci Demokratické strany a s nimi ruku v ruce útočí mainstreamová média. Podívejte se na CNN – to je 24 hodin denně antitrumpovských sloganů a komentářů. A tak podle nejnovějšího průzkumu agentury Gallup 45 % dotázaných Američanů s Trumpovou politikou souhlasí, 47 % je proti,“ prohlásil Krejčí.

Celý rozhovor naleznete ZDE

„Před několika dny propagandu okořenila redaktorka CNN, když z Prahy varovala, že Rusko tlačí na Česko. Odhodlaní bojovníci z Úřadu vlády a z oddělení na kontrolu pravdomluvnosti z Ministerstva vnitra v její reportáži vysvětlovali, jak se Moskva snaží rozložit Evropskou unii a NATO, jak posílá peníze na zlovolnou propagandu. Dokonce se na obrazovce mihly příklady internetových stránek těch zlých – aniž se redaktorka obtěžovala postavit si otázku, jestli je pravda, co oni úředníci tvrdí, či se zeptala provozovatelů nebo spolupracovníků zmíněných internetových stránek, proč jsou tací, jací jsou,“ pokračoval.

Pokud se vláda v Praze skutečně bojí propagandy, tak ať přijme zákon, jaký znají v USA a v Rusku, to jest zákon o registraci „zahraničních agentů“ čili institucí, které dostávají na svou politickou aktivitu peníze ze zahraničí. Pak by se ukázalo, kdo koho platí. Krejčí má ale pocit, že o to nikdo v Praze nestojí. Elita chce věřit, že je Rusko nebezpečné.

„Mně mnohem více záleží na kritickém názoru jednoho slovenského konzervativního socialisty než na stanovisku celého hejna pražských úředníků-propagandistů. Prostě předvolební Evropou obchází strašidlo, strašidlo Východu – a ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojily všechny mocnosti staré Evropy…“ varoval.  

Ekonomická moc USA se zmenšuje, zatímco ta čínská roste, soudí Krejčí

Trump se v předvolební kampani stavěl k Rusku vstřícně, aby našel spojence pro spory. Čínu už od předvolební kampaně vykresluje jako velkého oponenta USA na světové scéně. Krejčí má za to, že Čína už je dnes ekonomicky nejsilnějším státem světa a Trump se s tím pokouší něco dělat.

„Relativní ekonomická moc USA se zmenšuje, zatímco ta čínská roste. Na globalizaci pojaté jako volná podnikatelská soutěž nutně vydělává nejvíc ten, kdo je nejsilnější. Proto Trumpova Amerika uvažuje o ekonomickém protekcionalismu,“ uvedl Krejčí. Je to jen další ukázka toho, že se Západ uzavírá do sebe, a to i informačně.

Samozřejmě, že i Čína má problémy, řeší korupci v různých patrech politiky, snaží se vynutit zákon. Stejně tak se bude muset srovnat s tím, že jí její sousedé vnímají jako stále silnější a potenciálně také nebezpečnější. Pokud bude chtít Čína udržet globalizovaný svět, bude muset přesvědčit své sousedy, že není nebezpečná.

„Čínská tradice ale říká, že i v dobách největší relativní moci na světě, třeba v 15. století, výpravy do světa směřovaly za obchodem a za poznáním – nebyly kolonizací. Podle konfuciánů, když si to zjednodušíme, jsou války nevyhnutelné zlo, ale válčit se smí jen ze tří důvodů: při obraně, proti povstalcům a za sjednocení země. V čínské tradici není římské či osmanské pojetí expanze či impéria,“ doplnil Krejčí.

Globalizaci nelze uniknout

Krejčí také připomněl, že čínský prezident Si Ťin-pching promluvil na světovém ekonomickém fóru v Davosu a promlouval ve prospěch globalizace, stejně tak jako ve prospěch zákazu a postupného zničení všech nukleárních zbraní. Čína se stala na globalizaci závislá. „Globalizaci nelze uniknout,“ zdůraznil. Čína tak musí na jedné straně umět formulovat své zájmy a hájit je, ale na straně druhé musí přesvědčovat své partnery, že jen ve spolupráci globalizovaného světa leží dobrá budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…